söndag 4 november 2012

Wallenbergare!

Jag äter gärna Wallenbergare när jag äter ute, främst då på stadens restaurang Nya Hattfabriken.
De har helt fenomenala Wallenbergare!
 
Nu var det dags att prova själv hemma och jag kan bara konstatera att det blev supergott även om jag inte följde receptet slaviskt.
 
Men någon bantarmat är det inte direkt!
På tok för mycket grädde för det trots att jag halverade mängden då jag helt enkelt inte klarade av att få i allt för då hade Wallenbergaren runnit iväg på egen hand.
 
Här nedan med hemlagat potatismos, rårörda lingon och skirat smör.
Det som saknades var de gröna ärtorna men det var ett högst medvetet val då ingen av oss är förtjust i gröna ärtor.


 
Recept
 
500 gram kalvfärs (jag hade älgkalvfärs)
4 äggulor
2 dl grädde (det skulle egentligen ha varit 4 dl grädde)
1,5 tsk salt
1 krm vitpeppar
1 dl ströbröd eller smulat vitt bröd
smör att smälta och hälla på efter samvete
 
rejält med smör att steka i.
Se till att alla ingredienser är riktigt kalla
 
Lägg färsen i en bunke, häll i äggulorna, salt och peppar.
Blanda om.
Blanda ner grädden under omrörning.
Jag slutade efter 2 dl grädde för då var färsen så lös att jag inte längre trodde det gick att göra något som påminde om biffar.
 
Ställ smeten i kylen en stund så den sätter sig.
 
Häll ut hälften av ströbrödet på en skärbräda.
Forma biffarna ca 10 cm i diameter och ca 2 cm höga och lägg dem ovanpå ströbrödet.
Strö över resterande ströbröd på biffarna.
 
Stek dem på ganska låg värme i rikligt med smör i ca 4 minuter på var sida.
 
Servera med smält, skirat smör och ett gott potatismos och rårörda lingon.
 
 
 
Till efterrätt tog vi den här galet goda glassen.

 
Tillsammans med en kopp god espresso så var det en perfekt avslutning på en söndagmiddag.


 
 
Sedan kan jag tala om att även Wallenbergare får bli matlåda!
 

 
Med lite tillbehör bredvid så blir det perfekt till lunch på tisdag.
 
Nu dags för att ladda inför den kommande veckan.
 
Ny vecka nya möjligheter!
 
Flera spännande saker på gång i mitten av veckan så det håller vi tummarna för.
 
Nästa helg är det dags för mat- och vinmässa i Stockholm och vi kombinerar det med en hel helg i vår lägenhet.
 
På agendan står ett besök på mässan, restaurangbesök på kvällen för att fira min födelsedag som egentligen infaller på söndagen men då är det dags för gårdsstädning i bostadsrättsföreningen.
 
Så inte nog med att vi har en stor trädgård att sköta om hemma i huset,nu får vi också glädjen att vara med och fixa på gården vid lägenheten också.
 
Tur att jag gillar trädgårdskötsel!

 

1 kommentar: