torsdag 11 oktober 2012

Man tager vad man haver pasta!

 
 
En dagens lunch som gjordes av det som fanns hemma och som faktiskt blev riktigt god i all sin enkelhet.
 

 
 
Recept
ca 3 portioner
 
1 paket färsk pasta
3 msk olivolja, ev med chilismak om man vill ha lite starkare
2 vitlöksklyftor
1 burk konserverade champinjoner, givetvis är det bättre med färska om du har det
10 svarta oliver
10 gröna stor oliver
persilja
2 tomater
1 msk olivolja
1 msk balsamvinäger
1 tsk torkad oregano
1 tsk torkad basilika
Flingsalt och peppar
Lite persilja
 
Börja med tomaterna
 
Skär tomaterna i mindre bitar
Lägg i en skål och häll på 1 msk olivlja och 1 msk balsamvinäger.
Lägg i oreganon och basilikan och en eller två nypor flingsalt och så mycket svartpeppar som du önskar.
Lägg i oliverna och rör om.
Låt stå ett tag.
 
Koka pastan och under tiden så finhackar eller river du en vitlöksklyfta direkt i en stekpanna där du hällt i 3 msk olivolja av valfri sort.
Sätt på lite låg värme och låt det bubbla upp lite och hälli champinjonerna.
Låt detta steka några minuter.
 
Häll av pastan men inte alltför noga.
Blanda ner pastan i stekpannan och blanda runt ordentligt
Smaka av med lite salt och peppar.
 
Blanda ner tomatröran och lägg upp på tallrikarna och lägg på lite klippt persilja.
 
 
 
Funderar lite över detta med spisar.
 
Vi har i vårt hus hemma en 80 cm bred induktionshäll som jag verkligen uppskattar.
När vi byggde om vårt kök för sju år sedan valde vi mellan induktionshäll och gasspis.
Då var induktionshällarna ganska nya och det var mycket diskussion för och emot.
 
Vi valde induktionshäll just för att slippa hålla på med gasbehållare eftersom vi bor så att vi inte har tillgång till stadsgas.
 
Nu har vi gasspis i vår lägenhet i Stockholm och jag har möjligheten att utvärdera och se skillnaderna och jag kan konstatera att jag skulle välja induktionshällen alla gånger igen!
 
Jag har svårt att förstå storheten med gas.
Det tar längre tid att koka upp en liter vatten där än vad det gör hemma.
Jag har fortfarande svårt att hitta rätt läge utan att stänga av gasen helt när jag vill koka på svag värme.
Det blir olidligt varmt i köket när man kör mer än en platta.
Det är svårare att göra rent runt, trots att jag tror att vi har en ovanligt clean gasshäll.
 
Nu ska jag inte klaga för det fungerar utmärkt att laga mat i lägenheten också men jag kan konstatera att om det blir aktuellt med mer tid för mig i lägenheten och mer matlagning så tror jag att ett utbyte av spis står högt på önskelistan.
 
Lite bilder, helt oredigerade, från köket i lägenheten
 
 
Två gasplattor och två vanliga.


 
Inte så mycket bänkyta att röra sig på men detta fungerar också.

 
En liten matplats i köket som man kan sitta tre vid om man anstränger sig lite.
Bordet är ett slagbord som är köpt just för att det lätt ska gå att lyfta ut i vardagsrummet.
 
Uppfällt kan man faktiskt sitta åtta personer vid det och ändå äta någorlunda bekvämt.
Vi har hittills klarat av en middag för sju personer.

 
Köket är nu okay utrustat även om det säkert behöver kompletteras upp lite vartefter.
Sonen bor i lägenheten på heltid och maken några dagar i veckan och jag någon gång ibland.
 
I övrigt huserar jag mycket ensam hemma i vårt numera alldeles för stora hus.

 
 Nu dags att gå ut i trädgården och plocka mer äpplen och fundera över vad man ska göra av dem.


 
 
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar