söndag 27 november 2016

Supergod butterkaka med saffran!

Denna variant av saffransbröd kan verkligen rekommenderas!

Farligt god om man får säga så.








Recept

2,5 dl mjölk
1/2 paket jäst för söta degar
1 dl vit sirap
100 gram smör
1 krm salt
2 pkt saffran
1msk konjak
ca 7 dl vetemjöl special eller Manitoba Cream

100 gram mandelmassa
100 gram smör
3 msk råsocker

1 dl florsocker
några droppar vatten

Ta fram smöret en stund innan och låt det bli rumsvarmt
Lös upp saffranet i 1 msk konjak och låt stå
Smula ner jästen i en bunke
Värm mjölken till ca 37 grader
Lös upp jästen
Häll i sirapen och saltet
Häll i saffranet och konjaken
Häll i mjölet och arbeta degen så den blir slät
klicka i det rumsvarma smöret och arbeta degen i ca 7-8 minuter i maskin.

Låt degen jäsa ca 1 timme

Blanda smör, mandelmassa och råsocker.
Kavla ut degen i en rektangel

Smörj en rund springform
Bred på smör och mandelmasseblandningen på degen och rulla den från långsidan.
skär degen i ca 3 cm tjocka skivor och ställ dem i cirkel i springformen
Fyll hela formen

Låt jäsa i ca 45 minuter
Sätt ugnen på 175 grader

Grädda i ca 30 minuter

Låt svalna under handduk
Blanda florsocker och vatten till en tjock smet och ringla över kakan när den kallnat







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar