lördag 11 september 2010

Lördag med bakning!

Lördagen som startade med en kort promenad för att hämta cykel och köpa ägg till frukost.

Vi har världens bästa ICA-affär som granne men de öppnar inte förrän 9.00 på lördagar så det fick bli en promenad förbi Shellmacken som även har ett mindre utbud av frukostvaror.


Eftersom vädret var halvdåligt hela dagen kändes det som att det var läge för lite bak.

Inte så vackra bröd men vansinnigt goda.

25 gram jäst
6 dl ljummet vatten
2 tsk salt
1,3 liter vetemjöl

Smula ner jästen,häll på 6 dl 37 grader (fingervarmt) vatten. Blanda väl. Blanda ner salt och vetemjöl.
Låt jäsa i två timmar
Häll ut degen på mjölat bakbord. KNÅDA INTE!

Dela i 3 delar och vrid i spiral. Jäs 10-15 minuter.

Pensla brödet med olivolja före gräddning. Strö på havssalt/flingsalt och eventuella örtkryddor

Grädda i ugn 250-275 grader eller så varmt som det går att få ugnen i ca 15 minuter. Sänk sedan värmen till 150 grader och grädda i ytterligare 15 minuter.

Pensla även med olivolja efter gräddning.

Går bra att frysa och sedan tina i rumstemperatur och sedan fräscha upp i ugnen 250 grader i några minuter före servering.

Perfekt till buffébordet!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar