tisdag 17 maj 2011

Pannbiff, potatis och sås!

En klassisk måltid.

Äldste sonen har haft eget hushåll en längre tid och jag gissade helt rätt att han inte har ätit särskilt mycket potatis så jag tänkte att det kunde passa bra med så klassisk mat som pannbiff, potatis och gräddsås nu när han kom hem igen.



Recept

500 gram blandfärs eller nötfärs
1 ägg
1/2 dl creme fraiche
1/2 riven gul lök
1 pressad/riven vitlöksklyfta
1-2 tsk salt
1-2 krm nymald svartpeppar

Blanda samman alla ingredienserna och forma pannbiffarna.
Stek på medelhög värme 4-5 minuter på varje sida.

Sås

2 msk smör
3 dl kalvfond
2 dl grädde
2 msk vetemjöl
2-3 tsk soja
1 msk svartvinbärsgelé
salt och peppar

Smält smöret, vispa ut vetemjölet i det smälta smöret.
Späd med kalvfond.
Låt koka upp på medlehög värme under ständig omrörning
Blanda i grädden och sojan.
Låt koka minst fem minuter, gärna lite längre.
Häll i svartvinbärsgelén och rör om.
Smaka av med salt och peppar

Servera med kokt potatis, rårörda lingon och inlagd gurka och en god sallad.



Nu längtar jag efter mer sol och möjlighet att komma utomhus och göra i ordning mer inför sommaren.

För några veckor sedan hittade vi ett parasoll på rea och köpte det för att ha över grillen så man kan grilla även när det regnar.

Ikväll kom vi iväg och köpte en fot till det också så nu kanske det kan komma på plats.
Så vi hoppas på solig grillkvällar men förbereder även för regniga sådana.

Vi har en hemmagjord grill som inte är vacker men väldigt praktisk med två stora grillytor om 40 x 60 cm var.
Den gjordes för många år sedan när vi var många som skulle ha mat även när vi grillade och efter att till och med grillat i skottkärran så bestämde vi oss för att försöka göra en större egen istället.

Grillen behöver också vårputsats och göras i ordning så kommer den på bild här så småningom.

Ha nu en riktigt skön kväll och en härlig onsdag!






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar