tisdag 20 december 2011

Nöt och svampterrin!

Har som ambition att göra några "riktiga" vegetariska rätter till årets julbord.
Dottern är ju vegetarian och brukar oftast få olika ersättningsprodukter men nu tänkte jag att jag skulle göra ett försök att prova några nya rätter som kanske även fler kan tänkas äta.

Nöt och svampterrin med lingoncreme
Grönkålstarte med gorgonzola
Ost- och nötköttbullar

De första två recepten kommer från Elle mat och vin och det sista från Lantliv mat.

Grönkålstarten får vänta tills på fredagkväll, ost- och nötköttbullarna är preparerade och ligger i frysen och väntar på att stekas upp och få lite färg.
De är för tillfället väldigt, väldigt bleka.
Får visa en bild från buffébordet sedan.

Kvällens försök med Nöt- och svampterrin tror jag blev bra men vi får väl se när den ska serveras på julbordet med lingoncremen om det blir så bra som det är tänkt.


Recept

1 gul lök
1-2 vitlöksklyftor
300 gram blandad svamp
smör
2 morötter
1 dl grädde
1 dl portvin
2 ägg
1 dl cashewnötter (grovhackade)
1 tsk dragon
salt och svartpeppar

Sätt ugnen på 175. Hacka lök och vitlök.
Skär svampen i mindre bitar.
 Fräs den gyllene i smör.
Riv morötter och blanda med svampen.
Fräs ytterligare någon minut.
Häll i grädde och portvin.
Låt puttra i 4-5 minuter
Mixa hälften av röran till en jämn smet.
b landa allt med ägg, nötter och kryddor.
Smaka av med salt och peppar.
Häll ner i en smord form.
Baka i ca 1 timme.

Servera med lingongcreme


Nu är det inte många dagar kvar till julafton.
Granen är klädd och barnen börjar droppa in en efter en för lite julledigt.

Själv jobbar jag ända fram till fredag så man får försöka uppbringa lite ork att använda kvällarna för matlagning och lite julgodis.

De flesta julklappar är nu inköpta, inslagna och ligger under granen.







1 kommentar:

  1. Du är världens bästa mamma!

    Puss från Sofia

    SvaraRadera