lördag 31 december 2011

Nyårmiddag i förväg!

Ikväll hade vi förmånen att ha två av barnen hemma och festade till med lite extra god mat.
Ingen av oss kommer att vara hemma imorgon utan vi är bortbjudna på olika ställen så vi passade på att avsluta 2011 i en lite mindre familjekrets redan ikväll .

Det mesta som använts till kvällens middag är fortfarande överblivet från julbordet.
Dock inte hjortfilén, den är ett resultat av makens jakt tidigare i höst.

Förrätt: Västerbottenlax med ostflarn
Varmrätt: Hjortfilé med potatisknyten med brieost och soltorkade tomater och rödvinssås
Efterrätt: Mormors äppelkaka med vispgrädde

Västerbottenlax med ostflarn
4 portioner



400 gram laxfilé (Stjärtbiten som blev kvar när jag gravade laxen till jul)
2 dl riven Västerbottenost (kvar från julbordet
salt och peppar

1,5 dl riven Västerbottenost

Sätt ugnen på 150 grader

Lägg 4 högar av den rivna  (1,5 dl) Västerbottenosten på bakpapperklädd plåt och sätt in i ugnen i ca 15 minuter.

Låt svalna.

Höj värmen på ugnen till 180 grader.

Finhacka laxen och blanda ner med den rivna Västerbottenosten.
Jag tog ca 1/2 tsk salt då osten i sig är ganska salt.
Ordentligt med nymald svartpeppar.

Forma till fyra små puckar och och sätt in i ugnen i ca 10 minuter.
Det stod 15 minuter i receptet men jag tyckte nog att laxen blev snudd på torr då.
Eftersom min lax varit fryst hade det inte gjort något om den varit knappt klar hellre än på gränsen till lite torr.

Servera med en god tomatsallad.


 Hjortfilé med potatisknyten med brieost och soltorkade tomater och rödvinssås



Recept

4 portioner

500 gram hjortfilé
2 msk olivolja
1 vitlöksklyfta
1/2 tsk torkad timjan
Salt och svartpeppar

500 gram mjölig potatis
3 msk olivolja
2 äggulor
1/2 dl finhackade soltorkade tomater (eller mer)
100 gram Brieost (kvar från julbordet)
1/2 finhackad rödlök (ledsen sak hittad längst ner i grönsakslådan)
Färsk timjan (men det hade jag inte så det fick bli torkad)
4 ark filodeg (kvar från ett recept på julbordet)
Smält smör att pensla filodegen med

Hjortfilé

Lägg filén i en blandning av olivolja, vitlök, svartpeppar och torkad timjan.
Gärna direkt i den ugnsform som du ska använda sedan
Låt stå någon timme minst och vänd runt ibland.
Vänta med saltet tills filén är brynt.

Bryn hjortfilén i lite smör i en stekpanna.Bara någon minut på var sida så att den får fin färg.
Salta och lyft tillbaka i ugnsformen, som inte behöver diskas.

Sätt in i ugnen i ca 175 grader i ca 10-15 minuter beroende på hur röd du vill ha den.
Ta ut och låt vila i folie i minst 15 minuter.
Skär upp i skivor.

Potatisknyten med brieost och soltorkad tomat
4 portioner

Skala potatisen och koka den i saltat vatten.
Pressa den i en potatispress.
Blanda med olivolja och äggulor.
Smaka av med salt och peppar och timjan.
Blanda i den finhackade rödlöken, brieosten skuren i små bitar och soltorkade tomater även de skurna i småbitar.

Pensla portionsformar med smält smör.
Vik filodegsarken dubbla.
Pensla dem med smör på insidan och lägg dem i portionsformen.
Fyll filodegen i formen med potatisblandningen.
Vik ihop degen mot toppen.
Pensla den ihopvikta filodegen.
Upprepa med de tre andra portionsformarna.

Grädda i ugnen i 200 grader i ca 15 minuter


Portionsformarna är nya för dagen och inköpta på Barkarby outlet där Le creuset precis har öppnat en butik med ca 30% lägre priser än i butik.

Rödvinssåsen ansvarade sonen för och den blev supergod!

Återkommer med recept på den senare.


Nu är det dags att krypa i säng och ladda för nyårsafton.

Imorgon är vi bortbjudna.

Det ska bli riktigt riktigt kul!







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar