Färska svenska kräftor från ett så ovanligt ställe som Brynolf Bagare! Trodde att de endast sålde bakverk men så fel man kunde ha! Fantastiskt goda var de i alla fall. Kvällen planerades för bara mig och maken men fick en mycket trevlig utökning av min mor som bara tittade in för att lämna lite tidningar och som tack vare det fick middag innan hon återvände hem. Till kräftorna gjorde jag en Västerbottenpaj efter recept från Allt om Mat. Pajdeg: 125 g rumsvarmt smör 3 dl vetemjöl 1 krm salt ev någon matsked kallt vatten om det behövs Fyllning: 225 g riven Västerbottenost 1 dl mjölk eller grädde 3 ägg 1 krm salt nymalen svartpeppar efter smak Sätt ugnen på 225 grader. Kör smör och mjöl och salt i en matberedare till en pajdeg. Om degen inte går ihop kan man hälla i någon matsked kallt vatten. Tryck ut degen i pajformen och förgrädda pajskalet i 10 minuter tills den fått lite färg. Fördela osten i pajskalet. Vispa ihop mjölk eller grädde med äggen och salt och peppar. Fyll pajskalet med äggsmeten och grädda i cirka 15-20 minuter tills fyllningen stannat. Pajen går att garnera efter att den svalnat med t ex löjrom, creme fraiche och rödlök. Hemmagjord Aioli, mycket lätt och snabbt om bara allt håller rumstemperatur 3 vitlöksklyftor 1/2 tsk flingsalt 3 äggulor 2 tsk vitvinsvinäger 1 tsk Dijonsenap 1 dl rapsolja 1 dl olivolja Blanda allt utom oljorna i en skål. Kör sedan med mixerstaven samtidigt som du häller i oljan i en försiktig stråle. Smaka av med salt och peppar. Låt gärna stå och mogna lite innan servering. |
I vårt kök har det med glädje lagats massor av mat till vår stora familj med ett gemensamt intresse för god mat och dryck.
måndag 2 augusti 2010
Kräftskiva i all enkelhet
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)