måndag 2 augusti 2010

Kräftskiva i all enkelhet

Minnen från Italien!
Ostbricka med blandning av ostar från ICA och från Italien. Ostarna köptes i en pytteliten butik i en liten by några mil norr om Verona.  Vi bodde på vingård i Valpolicellaområdet  och där på gården producerades vin, olivolja, limoncello och olika marmelader. På bilden syns små skålar med citronmarmelad och kiwimarmelad som vi fick som gåva av den  mycket trevliga ägarinnan till vingården.
Färska svenska kräftor från ett så ovanligt ställe som Brynolf Bagare! Trodde att de endast sålde bakverk men så fel man kunde ha!

Fantastiskt goda var de i alla fall.
Kvällen planerades för bara mig och maken men fick en mycket trevlig utökning av min mor som bara tittade in för att lämna lite tidningar och som tack vare det fick middag innan hon återvände hem.


Till kräftorna gjorde jag en Västerbottenpaj efter recept från Allt om Mat.

Pajdeg:
125 g rumsvarmt smör
3 dl vetemjöl
1 krm salt
ev någon matsked kallt vatten om det behövs

Fyllning:
225 g riven Västerbottenost
1 dl mjölk eller grädde
3 ägg
1 krm salt
nymalen svartpeppar efter smak

Sätt ugnen på 225 grader.
 Kör smör och mjöl och salt i en matberedare till en pajdeg. Om degen inte går ihop kan man hälla i någon matsked kallt vatten.
Tryck ut degen i pajformen och förgrädda pajskalet i 10 minuter  tills den fått lite färg.
Fördela osten i pajskalet.
Vispa ihop mjölk eller grädde med äggen och salt och peppar.
Fyll pajskalet med äggsmeten och grädda i cirka 15-20 minuter tills fyllningen stannat.
Pajen går att garnera efter att den svalnat med t ex löjrom, creme fraiche och rödlök.


Hemmagjord Aioli, mycket lätt och snabbt om bara allt håller rumstemperatur

3 vitlöksklyftor
1/2 tsk flingsalt
3 äggulor
2 tsk vitvinsvinäger
1 tsk Dijonsenap
1 dl rapsolja
1 dl olivolja
Blanda allt utom oljorna i en skål. Kör sedan med mixerstaven samtidigt som du häller i oljan i en försiktig stråle. Smaka av med salt och peppar. Låt gärna stå och mogna lite innan servering.

Sammanfattningsvis,
så blev det en fantastisk kväll då det klarnade upp precis när vi skulle sätta oss till bords så vi dukade snabbt upp ute istället och fick några underbara timmar där på lördagkvällen.

Eva


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar