tisdag 10 augusti 2010

Dagens middag!


Älsklingsgrytan framme med biffstroganoff i!

Det är inte höst ännu men det känns så när det är grått och halvmörkt ute mest hela dagen. Det kändes rätt att göra en gryta till middag. Det tar en stund att skära köttet i strimlor men när de är gjort och köttet är brynt så sköter det sig självt resten av tiden. Har man ont om tid kan det vara idé att göra denna dagen innan den ska serveras för då är den bara att värma under tiden riset kokar.


Recept:

1 kg nötkött, (jag brukar använda olika styckningsdelar och varierar koktiden efter det)
2 msk smör att bryna i
2 gula lökar
(Färska champinjoner)
6 dl köttbuljong
5 msk tomatpuré
2 tsk dijonsenap
2 tsk paprikapulver
3 dl grädde eller creme fraiche
salt och peppar
(1 msk vetemjöl utblandat i lite mjölk eller grädde som redning om såsen blir lös)

Strimla köttet fint, hacka löken.

Bryn köttet och löken i en stekpanna i mindre omgångar, salta och peppra och lägg sedan över i en gryta där det  kan koka färdigt.  Om du vill ha i svamp skiva den och lägg över den i grytan.

Vispa ur stekpannan med lite vatten för att få med alla smakerna och häll det i grytan.
Blanda i tomatpurén och senapen och späd med köttbuljongen och grädden/creme fraichen. Häll i paprikapulvret och smaka av med salt och peppar.

Låt koka 30-120 minuter beroende på vilket kött du har.
Jag tycker att grytan blir godare ju längre den får koka. Om man kokar uppemot två timmar behöver man inte reda grytan för då kokar löken sönder och gör såsen tjock utan redning. Om man inte vill eller behöver koka så länge kan man blanda ut mjölet med lite mjölk eller grädde och sedan hälla i grytan och låta det koka ihop några minuter.Servera med ris, potatis eller potatismos.

Eva

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar