söndag 8 augusti 2010

Kökspyssel denna halvmulna söndag.


Hemmagjord müsli!

Recept:

5 dl rågflingor
5 dl havregryn eller dinkelflingor
1 dl vetekli
1 dl hela linfrön
1 dl vetegroddar
1 dl kokosflingor
1 dl råsocker eller fruktsocker
1dl hackade nötter, valfri sort
1 dl neutral olja

Blanda allt i en bunke. Lägg på en plåt och sätt in i ugnen i 200 grader i ca 15 minuter. Rör om ungefär var femte minut så att det inte bränner. Om man vill ha i russin, torkad frukt eller bär så häll i det efter att müslin varit i ugnen.  Låt svalna och häll sedan upp i burk eller påse.


Dagen idag som är halvmulen kändes perfekt för en dag i köket med müsli och safttillverkning. Gårdagens plockade hallon fick vila i kylen över natten i väntan på orken och lusten att göra saft. I morse var jag sedan ute och tog hand om de rabarber som fanns kvar ute i landet. Det blev ungefår lika mycket hallon som rabarber. Jag brukar inte vara så noga i fördelningen mellan de olika delarna när jag gör blandsaft utan det får bli som det blir. Så även denna gång.

Hallon- och rabarbersaft!


Recept:

ca 2 kg hallon
ca 2 kg rabarber
3 dl vatten/kg bär
6 dl socker per liter avrunnen saft
1 krm atamon per liter saft

Rensa  från dåliga bär. Koka upp vatten och lägg i bären. Koka bären ca 10 minuter på svag värme. Mosa gärna bären mot kanten på kastrullen.
Häll bärmassan i en silställning och låt saften rinna av ca 30 minuter.
Mät och häll tillbaka saften i den rengjorda kastrullen.
Koka upp och tillsätt socker under omrörning. Koka ca 5 minuter.
Ta kastrullen av värmen och låt den stå ca 5 minuter, ta bort skummet noga.
Rör ut Atamon i lite av den varma saften och blanda sedan tillbaka det i kastrullen och rör om.
Fyll sedan saften på varma flaskor. Glasflaskor kan värmas i ugnen ca 60 grader.
Tänk på att om man använder plastflaskor så kan de krympa om man häller i riktigt varm saft. Bättre då att vänta tills saften svalnat lite och hälla dem i flaskan, ej helt fullt, och sedan frysa in dem istället.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar