måndag 9 augusti 2010

Farfalle, en variant av pasta med köttfärssås utan lök!

Denna pastarätt går under namnet Farfalle hemma hos oss. Det är ju egentligen namnet på själva pastasorten men hos oss är det beteckningen på hela rätten oavsett vilken pasta vi väljer att ha i, för det varierar verkligen utifrån vad som räkar finnas hemma. Idag blev det dock Farfalle i dess rätta bemärkelse.

Köttfärsföran är lite annorlunda mot vanligt och uppskattades mycket av barnen när de var mindre eftersom den inte innehåller någon vanlig lök utan bara vitlök och den märkte de aldrig. Idag äter de alla lök men gillar denna fortfarande.

Recept:

500 g köttfärs, valfri sort, (quornfärs för vegetarianer)
olja att bryna i
2 vitlöksklyftor
1 1/2 msk vetemjöl
4 msk god tomatpuré
6 dl köttbuljong eller  (grönsaksbuljong för vegetarianer)
4 dl buljong och 2 dl rött eller vitt vin
1 tsk torkad oregano
1-2 tsk torkad basilika
salt och peppar efter tycke och smak
Kan behöva smakas av med någon nypa socker eller flytande honung om den blir väl syrlig i smaken.

Bryn köttfärsen i neutral olja. Pressa eller riv i vitlöken. Rör runt i stekpannan. Strö över mjölet och rör om. Häll på buljongen och vinet om du använder det. Det ska var mycket såsigt till att börja med. Häll i tomatpurén och rör om. Smaka av med salt och peppar. Låt koka ca 20 minuter så att det kokar ihop ordentligt. Krydda med oregano och basilika och låt koka någon minut till. Har du färsk basilika kan du röra ner det sista innan du serverar eller strö lite ovanpå.

Servera med pasta (Farfalle om du vill det eller annan sort om det passar bättre) och nyriven parmesanost.

TIPS!
 Vi har köpt parmesanost från Anna Maria Corazzo Bildt. Hon har en webshop där man kan beställa italienska delikatesser och få dem levererade. Semesterstängt nu fram till 22 augusti men öppnar därefter igen.Värt att prova!

Eva

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar