måndag 16 augusti 2010

Festlördag!

Lördagen gick i festens tecken!

Vi hade bjudit in några vänner och försökte bestämma oss för om vi skulle ha kräftskiva eller satsa på något som våra italienska viner passade till.

Lösningen blev en kompromiss i form av

 

Förrätt: Fetaostgratinerad kantarelltoast med kräftor (från Elle mat och vin)

200-300 g kantareller
1/2 purjolök
2 msk smör
100 g fetaost
salt och peppar
4 skivor lantbröd eller surdegsbröd
4-8 kräftor

Stek svampen i torr stekpanna tills det mesta av vätskan kokat bort.
Tillsätt purjolök och smör och fräs några minuter under omrprning. Smula i fetaosten och blanda.
Smaka av med salt och peppar.
Lägg brödskivorna på en plåt eller ugnsfast form och toppa med kantarellblandningen.
Gratinera högt upp i ugnen ca 5-10 minuter på 225 grader tills osten fått fin färg.
Lägg upp på tallrik med 1-2 kräftor per person

För att legitimera att få ta fram det Amaronevin vi köpt när vi var i Italien, gick vi över till kött som huvudrätt. Amaronevinet kommer från den gård vi bodde på och heter Costa Calda (2002).


Tournedos och ljummen potatissallad med dill- och västerbottenpesto.
4 portioner

Tournedos
ca 100 g grillad paprika
1,5 dl riven cheddarost
1 vitlöksklyftor
salt och peppar
600-800 g Oxfilé, fläskfilé eller Quornfilé

Skär köttet i lagom stora portionsbitar.
Bryn bitarna i stekpannan, salta och peppra.
Lägg dem i en form som de kan serveras ur.

Blanda paprikan, skuren i små bitar, med den rivna cheddarosten och pressade eller rivna vitlöken till en röra.
Bred den ovanpå köttet. Hit kan man förbereda och ställa i kylskåpet.
Ta fram det ca 30 minuter innan det ska in i ugnen så köttet hinner bli rumstemperat.
När det sedan är dags så sätter man in köttet i  225 grader i ca 15-20 minuter och gör det färdigt i ugnen.

Ljummen potatis- och kantarellsallad med dill och västerbottenpesto.
6 portioner (gör gärna lite mer och servera kalla dagen efter)

1 kg färskpotatis
1 charlottenlök
smör och olivolja till stekning
ca 500 g kantareller
1/2 dl balsamicovinäger
1 dl färsk persilja (hackad)
1 kruka Rosésallad
300 g röda och gula cocktailtomater
200 g soltorkade tomater
150 g ruccolasallad

Dill- och Västerbottenpesto

4 kvistar dill
2 rågade dl hasselnötter och mandlar
2 dl västerbottenost (riven)
1 näve ruccola
2 msk citronsakft
2 dl olivolja
salt och färskmalen peppar

Börja med peston. Grovhacka dill och nötter och mixa alla ingridienser i en mixer eller matberedare. Avsluta med en rejäl nypa flingsalt och peppar

Koka potatisen, grilla den sedan lite extra om du vill och har tid.
Stek charlottenlöken i smöret och oljan tills den blir mjuk. Tillsätt kantarellerna och stek i några minuter. Reducera balsmicovinägern med svampen. Stäng av värmen och strö över persiljan och rör om. Låt stå.

Placera rosésalladen på ett stort platt fat. Lägg upp potatisen, kantarellerna och resten av grönsakerna på salladsbladen så att allt blandas fint. Avsluta med flingsalt och några droppar olivolja.
Servera med dill- och västerbotten peston.




Creme Brulé med hallon
8 mindre portioner

5 dl grädde
1,5-2 dl strösocker
1 vaniljstång (eller 1 msk vaniljsocker)
4 äggulor
6 msk råsocker

Detta är verkligen lätt att göra själv men tar lite tid och görs lämpligen dagen innan man ska servera den.

Sätt ugnen på 150 grader.
Värm grädden, strösockret och den urskrapade vaniljstången plus stången på låg värme så att det nästan kokar men inte riktigt.
Om du använder vaniljsocker så vänta tills blandningen svalnat lite innan du häller i vaniljsockret.
Ställ sedan åt sidan. .

Vispa äggulorna pösiga med elvispen. Fiska sedan upp själva vaniljstången om du har den i gräddblandningen. Blanda äggulorna under vispning i gräddblandningen.
Häll sedan upp i ugnsfasta portionsformar. (IKEA har lagom stora billiga sådana.)
Fyll en långpanna till hälften med kokt vatten, ställ portionsformarna i vattnet på plåten och ställ in i ugnen i ca 50 minuter.

Ta ut och låt svalna i vattnet innan du ställer in det i kylskåpet tillräckligt länge så att det hinner bli riktigt kallt. Strax före serveringen strör man över råsocker och bränner av med en gasolbrännare. Det finns billiga och bra gasolbrännare på Clas Ohlsson för ca 100 kronor.

Servera med hallon, annan frukt eller utan något alls.

Smaklig måltid!







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar