tisdag 1 april 2014

Födelsedag och lite sightseeing

Detta kunde ha varit makens födelsedagspresent men tyvärr inte!



Vi fick nöja oss med ........

Lite rosa champagne.


och en present som dyker upp på Valborgsmässoafton istället.

Dagen inleddes med en guidad tur i Dubai.

Hon som tog hand om oss heter Johanna och lever här i Dubai sedan 2007.

Hon arbetar nu som certifierad guide.


Vi började med en tur i de äldre delarna soukerna.

Det finns för guld, kryddor, textil och lite mer blandade.

Inget som triggade köplusten direkt då det som alltid är ganska påstridiga säljare där inne.

Efter det tog vi en kort båttur.




Det finns en helt konstgjord öformation i form av en Palm med skyddande sidor.

Jag ska leta reda på en bild av den tecknad eller fotad uppifrån.

Längst ut på den delen finns ett hotell som heter Atlantis som ses nedan.

Sviten som ligger ovanför portalen kostar 200 000:- per dygn om man vill bo där.



Kvällen fortsatte sedan med ett bokat restaurangbesök.

Restaurangen heter Pier chic och ligger på en brygga utanför ett litet nätt hotel som heter

Al Qasar

Det lilla nätta hotellet ser ut så här från framsidan.


och för att få en känsla för storleken på hotellet så kommer här en riktigt dålig mörkerbild men allt som syns hör till samma hotell.


För att komma runt hotellet så erbjuds alla gäster skjuts med någon av alla dessa


När vi väl kommit fram till restaurangen så hade vi detta hotell som utsiktspunkt.



Enligt uppgift klassar de sig som ett 7-stjärningt hotell trots att man inte kan få mer än 5 stjärnor.

Det går bara att komma in där om man bokat rum eller bord på restaurangen.






Svårt att välja från menyn?

Vi fick i alla fall riktigt god mat med fisk och skaldjur som specialité.

Personalen uppmärksammade att det var en födelsedag som firades och kom in med denna efter att vi ätit trerätters.

Artigt åt vi lite av denna också för att sedan bli serverade chokladpraliner också men då tog orken slut och de fick följa med hem i handväskan istället.


söndag 30 mars 2014

Semester i Dubai

Dubai visar sig från sin bästa sida!

För första gången har vi åkt på semester till Dubai.

Vi har pratat om det många gånger men jag har varit tveksam men jag är verkligen inte sämre än jag kan ändra mig.


6 timmars flygresa med Emirates, reguljärflyg. trots att vi åker med Apollo. 
Bara det är en definitiv fördel jämfört med charterbolagens ordinarie flygplan och eventuella och intermittenta service.


Stjärnhimmel i taket på flygplanet fick vi på köpet när de släckte ner.

Vi bor på Hotel Hilton Jumeira som ligger precis vid stranden.


Mycket bra hotell som vi dessutom "lurades" att uppgradera rummet på.
Man är inte tillräckligt allert när man kommer fram kl 01.00 på natten så vi tackade ja till en uppgradering med viss extra kostnad utan att riktigt orka räkna ut vad det blev.

Fint badrum med bra produkter i det lilla kittet fick vi i alla fall.

Vi kan väl säga som så att vi får äta/dricka en jädra massa Afternoon tea och utnyttja Happy hour ordentligt om vi ska gå plus på uppgraderingen i alla fall.


Pool och solsängsområdet.
Riktigt riktigt fint!


Bild ner mot stranden.

Det är inte helt populärt med fotografering på stranden så jag avstod från någon närmare studie.


Poolen i förgrunden och några av alla skyskrapor som finns här i bakgrunden

Det är en bit över 30 grader i vattnet i poolen.

Riktigt härligt är det i alla fall.


En bit av hotellets lobby.



Här är en del av utbudet på vårt Afternoon tea.

Det finns ytterligare en del men där var det så mycket folk så det gick inte att fota.
Där fanns det i alla fall olika små smörgåsar och scones med tillbehör.



Vi sitter på en balkong på nionde våningen och tittar ner på en gågata och grannhotellets pool.

Balkongerna ut mot havet var upptagna när vi kom. 
Här kan man nämligen få sin egen lilla balkong för två att dricka sitt te på.


Nu får vi snart ladda om för Happy Hour så vi får valuta för pengarna.

Så här långt kan jag bara konstatera att vi har det förbaskat bra!

Muslimer i heltäckande kläder finns sida vid sida med människor i bikini och det fungerar alldeles utmärkt vad vi kan se.

Morgondagen blir en kombination av bokad sightseeing och födelsedagsfirande.








söndag 9 februari 2014

Gräslökspannacotta!

Här kommer ett litet tips på en riktigt god förrätt.

Vi har själva blivit bjudna på denna och det var en riktig höjdare om man gillar räkor och löjrom.

En bra bjudrätt då det mesta går att göra i ordning i förväg.


Recept

2 gelatinblad
2,5 dl mellangrädde
1,5 dl matyoghurt
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 dl hackad gräslök
100 gram löjrom
24 räkor


Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten i några minuter
Koka upp grädden
Ta upp gelatinbladen och kram ur dem
Lägg gelatinbladen i grädden och låt smälta ner dem i den varma grädden.

Blanda ner matyoghurten, salt, peppar och gräslök i grädden.

Häll upp blandningen i lagom stora portionsskålar.

Ställ i kylskåpet minst 4 timmar, gärna över natten.

Inför serveringen, dekorera med löjrom, några korslagda gräslöksstrån och några räkor på kanten av glaset.

En liten skiva citron blir gott till också.







tisdag 31 december 2013

Tryffeltårta!

Gott Nytt År!

Skickar en sista hälsning detta år med en chokladtårta som blir vårt bidrag som efterrätt till kvällens nyårsfest.




Vi kan väl säga som så att den är "chokladig" så det räcker och blir över.
Ingen bantarkaka direkt.

Vi har inte provat den ännu så vi får återkomma med hur resultatet blir

Receptet finns i senaste numret av Elle Mat och Vin.

Chokladbotten

150 gram smör
3 dl socker
1 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
2 ägg
2 dl vetemjöl

Chokladtryffel

1 1/2 dl grädde
2 msk smör
200 gram choklad

Kola

100 gram smör
3 dl socker
2 dl vispgrädde
1 dl ljus sirap
1 msk vaniljsocker

Krokant

1 dl sötmandel
1 dl strösocker
Flingsalt


Botten: Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret i en kastrull och ta den från plattan när smöret är smält. Rör i socker, kakao, och vaniljsocker. Rör ner ett ägg i taget och till sist mjölet. Bred ut smeten i en smord och bröad rund form med löstagbar kant ca 24 cm. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 20 minuter. Kakan ska vara lite lös i mitten.

Tryffel: Koka upp grädde och smör i en kastrull. Ta av från värmen, låt svalna en aning och rör sedan ner chokladen bruten i mindre bitar. Rör om ordentligt så att chokladen smälter ner. Ställ i kylen ca 1 timme. Rör om emellanåt.

Kola: Smält smöret i en kastrull. . Tillsätt övriga ingredienser. Rör om och koka ihop till en kolasmet. Det tar ca 15-25 minuter. Smeten ska hålla ca 125 grader. Låt smeten svalna något.

Krokant: Hacka den skållade mandeln.Häll sockret i en stekpanna och smält det försiktigt så det blir ljusbrunt. Akta så du inte bränner det.
Rör ner mandeln och rör om snabbt innan det stelnar.

Häll ut blandningen på ett bakplåtspapper och bred ut det ganska tunt.
Låt stelna och slå eller bryt sedan i mindre bitar.

Bred tryffelsmeten över chokladbotten. Ringla över kolansmeten och strö över krokanten och lite flingsalt.

Servera med vispad grädde.



Lager på lager med choklad, tryffel och kola.




Nu önskar jag alla ett riktigt bra slut på 2013 och en bra start på 2014!















söndag 20 oktober 2013

Kalljästa frukostbröd med valnötter!

Här kommer ett recept på ett supergott frukostbröd med valnötter.

Det påminner lite om surdegsbröd utan att vara det på riktigt.

I original så har det torkade aprikoser i men eftersom jag inte gillar frukt som varit i ugnen så hoppade jag helt enkelt över det.

Det blev gott en ändå.

Näst gång ska jag nog dubblera receptet för det blev bara 10 bröd och när man väl bakar kan man lika gärna göra lite mer på en gång.

Dessa bröd fungerar bra att frysa också.



Recept

25 gram jäst
4 dl kallt vatten
1 1/2 tsk salt
1 msk honung
1 dl grovhackade valnötter
4,5 dl rågsikt
4,5 dl Durum vetemjöl eller vanligt vetemjöl

Lös upp jästen i vattnet.
Blanda sedan ner resten av ingredienserna.
Arbeta degen i ca 5-10 minuter

Täck bunken med plast och ställ i kylskåp över natten

På morgonen.

Sätt ugnen på 250 grader
Ställ in en plåt i ugnen

Skrapa ur degen på ett rikligt mjölat underlag
Dra ut degen till en rektangel 10 x 40 cm
Vik degen på längden.

Låt degen vila ca 20 minuter

Dela degen i ca 10 delar och lägg dem på ett bakplåtspapper på den heta plåten från ugnen.

Grädda brödet i ugnen i ca 15 minuter.

Jag använde ångugnen men det skulle fungera bra med en skål med vatten i botten på ugnen för att få en riktigt knaprig yta.






Här avslutar vi nu veckan med serien Bron.

Vi fastnade under förra julen för den serien säsong 1 på Netflix.

Den är bra nu också men inte riktigt lika bra som första omgången.



onsdag 4 september 2013

Nektarinpaj med mandel!

Vilken härlig sommar vi fått tillbaka!

Det finns fortfarande lite sommarfeeling kvar så en paj fick det bli som verkligen smakade sommar.

Nektariner och persikor är som bäst nu så passa på.

Själv tycker jag oftast att nektariner är godare än persikor.
Denna pajen fungerar med vilket som.



Recept

250 gram smör
4 ägg
5 1/2 dl socker
5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1/2 tsk salt
2 msk pressad citron
3-4 mogna nektariner eller persikor
1 msk strösocker
50 gram mandelmassa
50 gram mandelflarn
florsocker

Sätt ugnen på 200 grader

Smält smöret och låt svalna något
Vispa ägg och socker pösigt med elvisp.
Blanda mjöl bakpulver, vaniljsocker och salt i en skål
Blanda först det avsvalnade smöret i äggvispet och sedan mjölblandningen och rör tills smeten är slät.
Tillsätt den pressade citronen

Klä en form, ca 25 x 35 cm med bakplåtspapper
Häll i smeten
Riv hälften av mandelmassan över smeten
Kärna ur och skär nektarinerna eller persikorna i skivor och lägg dem i ett lager i smeten
Strö över socker, riv resten av mandelmassan över och strö sedan över den flagade mandeln

Grädda i ca 30 minuter.

Låt kakan svalna och sikta sedan över lite florsocker.
Skär i lagom stora bitar och servera med vaniljglass eller vaniljsås.


Vi var ju ute och åt med vänner i lördags.
Den restaurangen har alltid "Dagens långkok"

Det är lite olika vad detta långkok består av men när vi var där var det Oxkind som stod på menyn.

Jag är så tråkig att jag nästan alltid tar Wallenbergare när jag är där men denna gången bestämde jag mig för att faktiskt prova denna Oxkind.

Första gången för mig med denna styckningsdel.

Det var jättegott på alla sätt men det är deras Wallenbergare också så jag slängde längtansfulla blickar på makens tallrik mer än en gång.

En bild på hur denna långkokta Oxkind serverades.


Köttet serverades med blomkålspuré, vinsås, ungsrostade tomater och gremolata.

Jag ska definitivt prova deras långkok flera gånger.

Kanske att jag sticker emellan med en Wallenbergare någon gång också.




lördag 31 augusti 2013

Pizzapaj med lufttorkad skinka!

Lite tips så här på lördagförmiddagen.

För någon vecka sedan när ett av barnen med flickvän var hemma så hittade de detta recept i en av tidningarna de hade med sig.

Vi blev sugna på att prova och det blev riktigt, riktigt gott!


Recept
ca 4-6 portioner


1 paket färdig pizzadeg
1 pkt lufttorkad skinka
2 mogna persikor
2 tomater
ca 3-400 gram blandade mjuka ostar,  jag hade Brie, Camenbert, Tallegio
färsk timjan
olivolja

Sätt ugnen på 200 grader

Smöra minipajformarna eller om du väljer det så kan du göra en större pajform och får då anpassa mängden ingredienser efter det.

Kavla ut pizzadegen tunnt och tryck den på plats i formarna
Skiva persikorna och tomaterna i tunna dekorativa skivor
och arrangerad dem i formarna tillsammans med skinka och ost


Grädda i ugnen i ca 20 minuter till pajerna fått färg. 

Ringla över lite olivolja och strö över färsk timjan

Detta kommer säkert att bli en fredagsfavorit här hemma.



Dagarna går i en rasande fart. Det känns som att det är mest måndag och fredag i veckorna.
Denna helgen innehåller lunch med goda vänner på "Nya Hattfabriken" en favorit här i vår stad.

Till kvällen vankas det 50-årsfest.

 Bara trevligheter med andra ord.

Jag har bytt arbete igen sedan 3 veckor tillbaka och tycker att det är väldigt roligt men även ganska tröttande, som alltid när mycket är nytt och man försöker lära sig så mycket det bara går på så kort tid som möjligt.

Jag har varit borta från gymnasievärlden i nästan 4 år och det är en hel del nytt att sätta sig in i även om ganska mycket känns igen också.

Eftersom jag är ensam hemma i stort sett hela veckorna så blir det inte särskilt mycket mat lagad i veckorna alls.

Jag får försöka hitta orken och inspirationen att laga lite nya saker till helgerna i stället.

Nu dags att sätta sig på cykeln och trampa ner på stan för en trevlig lunchträff.