tisdag 8 mars 2011

Semmeldagen!

Idag är det officiellt tillåtet att äta semlor.

I vår familja har vi tjuvstartat sedan några veckor.

Jag passerade idag det ställe vars semlor fått "Bäst i test" i vår stad och funderade på om jag skulle köpa men kön var lång och jag insåg att det fanns några bullar kvar i frysen som vi kunde göra iordning själva istället.

Inte så vackra men väldigt goda!

Recept

50 gram jäst
3 dl mjölk
100 gram smör
1 dl strösocker
1 krm salt
1 ägg
1 tsk kardemumma
1 tsk hjorthornssalt
Knappt en liter vetemjöl, gärna Manitoba Cream
1 ägg till pensling

Smula jästen i en bunke
Smält smöret och häll på mjölken
Låt bli fingervarmt, hellre lite för kallt än för varmt.
Häll på blandningen på jästen och rör om så att jästen löses.
Blanda ner socker, ägg, kardemumma och salt.
Blanda sedan mjölet och hjorthornsaltet och häll ner det i degspadet och arbeta sedan väl med assistent eller degkrokar.
Låt jäsa 30-45 minuter under bakduk.
Dela degen i 12 lika stora delar.
Knåda bullarna och rulla dem sedan till runda bullar.
Låt jäsa på plåt till dubbel storlek.
Pensla med uppvispat ägg.
Grädda dem sedan i 225 grader i 8-10 minuter.
Låt svalna under bakduk.

Fyllning
Vispgrädde
Mandelmassa
Inkråm från bullarna
någon matsked mjölk eller grädde

Ta en semla och skär av locket
Gröp ur bullen och lägg inkråmet i en bunke
Riv lagom mycket mandelmassan på rivjärn
Blanda försiktigt ner lite mjölk tills blandningen blir lagom lös.
Lägg tillbaka mandelmasseblandningen i bullen.
Vispa grädden ganska hårt
Spritsa eller klicka på grädden på bullen
Sätt på locket.
Pudra lite florsocker ovanpå.
Jag brukar använda en liten tesil till detta.



Dagens middag blev däremot färdigköpt och kanske inte det godaste jag har ätit.
Den såg mycket godare ut vad den var.



Sushi köpt på ICA, nja kanske inte någon mer gång.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar