torsdag 23 juni 2011

Fläskfilégryta!

Torsdag kväll dagen för Midsommarafton, så skönt det känns!

Ingen semester ännu men det känns bra ändå för jag har två lite lugnare veckor som jag hoppas hinna undand lite på innan det är dags att vara ledig.

Regnet har vräkt ner under dagen idag men nu är det faktiskt sol ute och vi ser fram emot morgondagen och hoppas på uppehåll, åtminstone större delen av dagen.


Dagens middag blev en fläskfilégryta a la kylskåpsrensning.
Det fanns en massa burkar med lite överblivet av olika slag som passade bra att hälla ner i grytan.

Dessutom fanns det en hel fläskfilé som kunde utgöra basen.


Lite halvledsen basilika fick landa i grytan om inte annat för att ge den lite färg.


Recept

1 Fläskfilé skuren i mindre bitar
ca 4 cm salami i bit, här hade vi pepparsalami som gav god smak till grytan
1 purjolök som sett bättre dagar
2 vitlöksklyftor
2 msk vetemjöl
2 tsk dijonsenap
2 tsk soja
2,5 dl köttfond (eller här fanns det bara grönsaksfond och fiskfond att välja mellan så det fick bli grönsaksfond)
1,5 dl grädde
0,5 dl creme fraiche
9 soltorkade tomater med chilismak
ca 20 gröna oliver
1 msk torkad basilika
salt och peppar

Skär köttet i mindre bitar,
Skär salamin i tärningar
Strimla purjolöken.

Bryn köttbitarna i en stekpanna och salta och peppra.
Bryn inte så många åt gången utan se till att de får fin stekyta.
Lägg över i en gryta.
Fräs salamin någon minut. Lägg över även den i grytan.
Strö över vetemjölet och rör om.
 Lägg i purjolöken i stekpannan och låt fräsa någon minut utan att göra rent stekpannan emellan.
Pressa över vitlök och rör om.

Häll över löken och vitlöken i grytan och vispa ur stekpannan med 2,5 dl köttfond.
Häll över i grytan.
Rör om och späd med grädde och creme fraiche.

Dela den soltorkade tomaten i mindre bitar och lägg i grytan tillsammans med dijonsenapen och sojan.
Låt koka några minuter.

Smaka av med salt, peppar och torkad basilika.

Strö över färsk basilika om du vill.

Servera med pasta eller ris.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar