onsdag 1 juni 2011

Midsommartårta!

Den tårta jag gjorde till Morsdag gör jag nog även som midsommartårta.
Vi ska fira midsommar tillsammans med goda vänner och det blir lite halvknytis.



Recept

110 gram smör
2 1/4 dl socker
1 msk sirap
2 ägg
1 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
1 1/2 tsk vaniljsocker
1 dl kakao
2 dubbeldaim
smör och ströbröd till formen

Fyllning
5 gelatinblad
1/2 + 1 liter jordgubbar
3 äggulor
2 dl florsocker
6 dl vispgrädde

Sätt ugnen på 175 grader
Vispa smör, socker och sirap pösigt. Rör ner äggen.
Blanda vetemjöl, salt, vaniljsocker och kakao.
Hacka daimen grovt.
Tillsätt mjölblandningen och daimen i smeten.
Bred ut smeten i en smord bröad springform ca 24 cm i diameter.

Grädda i ugn ca 20 minuter. Låt svalna.
Försök att lossa botten försiktigt innan nästa moment men lägg tillbaka den i formen.

Blötlägg gelatinbladen 5 minuter i lite kallt vatten.
Mixa 1/2 liter jordgubbar till en slät puré i mixer eller med mixerstav.
Vispa äggulorna och florsocker pösigt.
Vispa grädden till lös konsistens.

Värm en 1/2 dl jordgubbspuré i en kastrull.
Ta de urkramade gelatinbladen och rör ner dem i kastrullen så att de smälter.
Rör ner gelatinblandningen i resten av jordgubbsmixen.

Blanda försiktigt ner äggsmeten i purén och sedan grädden till en slät smet.
Häll smeten i formen över botten.
Ställ minst fyra timmar i kylen eller frysen.
Om du har förvarat den i frysen så behöver den tina några timmar innan servering.
Garnera med jordgubbar.


Vi hade lite bråttom och lät inte tårtan stelna tillräckligt länge i kylen så den var lite rinnig men blev bättre dagen efter.

Botten satt dessutom stenhårt fast i formen därav tipset att försöka lossa den innan man lägger på fyllningen så blir den lättare att skära.

Nu är det fem lediga dagar framför oss.
Så härligt!
Fin väder är utlovat så det hoppas vi håller.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar