onsdag 15 februari 2012

GI hamburgare med hemmagjord bearnaissås!

Kvällens middag blev hamburgare på salladsbädd med lite olika tillbehör.

Ganska enkelt och gick fort trots den hemmagjorda såsen.


Recept

500 gram nötfärs
1 ägg
1 tsk salt
2 krm peppar
1 riven vitlöksklyfta

Tomat i skivor
tunnskivad rödlök
hamburgerdressing
Bearnaissås


Forma 4 hamburgare och stek på medelhög värme några minuter på varje sida.

Lägg på ost någon minut på slutet så att den smälter ner.

Lägg hamburgaren på blandad salladsbädd.
Jag hade blandad sallad med tomat och paprika i botten.

Lägg på de tillbehör som önskas.

Recept Bearnaissås

1 schalottenlök
Några kvistar persilja
1 tsk torkad dragon
1 msk vitvinsvinäger
3 äggulor
2 gram smör
salt och peppar

Hacka löken och lägg i en kastrull med den torkade dragonen och vitvinsvinägern och persiljan,
Låt koka på svag värme tills all vätska har kokat in.
Späd med ca två matskedar vatten och låt även den koka in lite men inte helt.
Ta bort ca hälften av persiljan och lägg sedan röran i en mixer och kör ca 10 sekunder.
Mixa i äggulorna.

Smält smöret och låt koka så att det bubblar upp utan att bränna.
Häll i smöret i en fin stråle i mixern under tiden som mixern går.

(Upptäckte att det skvätter en del när man lyfter på det lilla locket och kör mixern samtidigt)

Smaka av med salt och peppar och ev några droppar mer vitvinsvinäger.


Måste verkligen tipsa om att göra hemmagjord bearnaissås.
Detta är en enkel variant som inte helt följer ursprungsreceptet men den blir i alla fall riktigt god och tillräckligt enkel för att man ska känna att man kan lyckas.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar