Vilken vår vi har fått!
Fantastiskt att få njuta av den även på helgerna.
Maken kom hem med fantastiska rosor i fredags och de har lyst upp så fint här hemma.
Vi hade gäster hemma igår och bjöd på en förrätt som var både ny och gammal.
Ny så tillvida att jag aldrig har haft gravad lax i istället för kyckling i Ceasarsallad.
Gammal utifrån att det var samma ingredienser och dressing som jag använder till vanlig ceasarsallad.
Det blev riktigt bra och kommer säkert att göras fler gånger.
Recept
4 personer
ca 200 gram gravad lax
1 näve blandad sallad eller romansallad till varje portion
2 skivor surdegsbröd
2 msk olivolja
Salt
Parmesanost
Dressing
2 sardellfiléer
1 äggula
1 tsk dijonsenap
1 vitlöksklyfta
1 dl riven parmesanost
1 dl rapsolja
1 tsk worchestersås
1 msk vitvinsvinäger
salt och peppar
1 msk mjölk
Skär brödskivorna i tärningar.
Häll olivoljan i en kall stekpanna.
Vänd ner brödtärningarna i olivoljan och blanda runt ordentligt.
Sätt på stekpannan på medelvärme och låt brödtärningarna få gyllenbrun färg.
Salta ev lite.
Ställ åt sidan tills det är dags att servera.
Gör iordning dressingen genom att blanda
sardellfiléer, äggula, senap, riven vitlöksklyfta, vitvinsvinäger, worchestersås och ca 2 krm salt och 1 krm peppar genom att köra med stavmixern.
Häll försiktigt ner rapsoljan i en smal stråle samtidigt som du kör stavmixern.
Blanda ner den rivna parmesanosten och mjölken.
Smaka av med salt och peppar.
Låt gärna stå någon timme före servering.
Lägg en näve sallad i en skål eller på en tallrik.
Ringla över lite dressing.
Skär laxen i mindre bitar och lägg över salladen.
Eventuellt lite mer dressing över laxen
Strö över brödtärningarna och hyvla över lite parmesanost.
Servera gärna med ett gott vitt vin.
Vi valde enligt nedan
Dagen idag har inte bjudit på något mer avancerat än en promenad på förmiddagen och en lunch ute i solen på altanen tillsammans med lite sommarplanering.
Vi har i stort sett bestämt oss för en resa till Santorini i sommar och har hittat ett hotell som vi vill bo på.
Nu återstår bara att boka själva resan.
Nu är det dags för planering inför veckan som innehåller en tur till Trollhättan imorgon och tisdag så nu är det dags att gå igenom jobbväskan för att göra klart allt som behöver vara klart innan jag är tillbaka på jobbet på onsdag.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar