lördag 3 mars 2012

Hjortfilé med rödvinssås!

Vilken fantastisk lördag vi har haft!

Strålande sol och en lagom mix av hemmafix, shopping, fika på stan och god middag.

Kvällens middag blev Hjortfilé med rödvinssås och potatisgratäng.

Hjortfilén försöker jag alltid hålla så enkel som möjligt.

Bara bryna runt om, salta och peppra och sedan in i ugnen 175 grader tills termometern visar ca 70 grader.
Ta ut och vira in i folie i 15-20 minuter.

Då blir köttet perfekt lagom för att passa vår familj.




Dagens rödvinssås.




Recept

2 skivor bacon
1 morot
1/2 rödlök
1 msk tomatpuré
1 msk balsamvinäger
1/2 msk muscovadosocker
1 lagerblad
3 kvistar persilja
1 tsk torkad timjan
2 dl rödvin
2 dl kalvfond
ev någon tesked redning

Skala och hacka moroten och löken. Dela baconet i mindre bitar.
Lägg allt i en kastrull eller stekpanna och bryn en kort stund
Blanda i tomatpuren och låt ta lite färg.
Häll i vinet, muscovadosocker och  balsamvinäger och blanda om.
Lägg i lagerblad, timjan och persilja.
Låt koka på medelvärme tills hälften av vätskan har kokat bort.
Blanda i fonden och låt koka tills även den mängden vätska har halverats.

Sila såsen och bedöm om den är tillräckligt tjock eller om den behöver lite redning.

Smaka av med salt och peppar.



Eftermiddagen innehöll ett besök på IKEA.
Jag tror att det fina vädret bidrog till att det var väldigt lite folk där för det gick snabbt och smidigt att fixa det jag skulle ha.

Det börjar bli dags att göra det lite mysigare i tvättstugan nu efter renoveringen.
Vi har en fin grund men absolut inget piff och puff någonstans.

Nu har jag i alla fall köpt några hyllor, en klocka och tyg till en gardin som en start att börja med och har lite idéer för fortsättningen.

Det är väl så att nu när solen och ljuset återvänder så återvänder även orken och lusten att göra saker också.

Synd bara att helgerna går så fort för det är väl i ärlighetens namn då man har orken att göra något mer än jobba och laga middag!





2 kommentarer:

  1. Åh jösses så gott! En tallrik helt i min smak :D

    SvaraRadera
  2. Jättegott - tack för receptet!

    SvaraRadera