fredag 4 maj 2012

Falska potatisbakelser!

Välkommen sköna fredag!

En hel härlig helg framför oss och vad kan vara bättre än att baka något gott att ha till kaffet.

En gammal favorit hos mig är dessa "Falska potatisbakelser".
Jag har ingen aning om var namnet kommer ifrån för det finns inte tillstymmelse till potatis i dem men goda är de.

Tar lite tid att göra men är väl värda besväret.


Recept

Sätt ugnen på 200 grader

4 ägg
4,5 dl socker
(vispas poröst)


3 tsk bakpulver
3 tsk vaniljsocker
6 dl vetemjöl
(blanda samman ovanstående torra ingredienser)

200 gram smält smör
2,5 dl mjölk

Rör försiktigt ner den torra blandningen och fyll sedan på med det smälta smöret och mjölken till en klumpfri smet.

Häll ut i en smord långpanna och grädda i ca 15 minuter.

Gör under tiden i ordning

Smörkrämen

150 gram rumsvarmt smör
1,5 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
(röres ej vispas!)

Blanda smörkrämen med 3-4 dl kall vaniljkräm, hemgjord eller från pulver.
Bred ut blandningen på den avsvalnade kakan.

Riv över 250 gram mandelmassa direkt över kakan och pudra till sist över kakao med hjälp av en liten sil.
Skär kakan i lagom stora bitar ca 35-40 bitar.


Ät och njut!


Vill man göra egen vaniljkräm så kommer ett superenkelt recept här nedan.


Recept

2 ägg
3 dl mjölk
3 msk socker
1 msk potatismjöl
1 vaniljstång

Blanda allt i en kastrull.
Värm försiktigt under ständig vispning.
Så fort krämen börjar tjockna så ta av den från plattan så den inte skär sig.

Låt svalna.

Vi har inga speciella planer inför helgen, mer än att fixa lite i trädgården och inspireras av senaste numret av Lantliv mat&vin. 

Det var många, många recept som lockade denna gång.


Laddar också för vår kommande minisemester till Cypern.
Längtar bort oerhört mycket för tillfället.

Jag kände det när jag var på Arlanda för en konferens i torsdags och mer än gärna hade tagit ett plan iväg istället för att ta bilen och åka hem igen när mötet var slut.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar