fredag 12 oktober 2012

Italiensk sallad med prosciutto och gorgonzolakräm!

Ibland när man läser recept får man väldigt stora förväntningar som ibland infrias och ibland inte alls blir det man tänkt sig.
 
Detta recept var någor som kändes tillräckligt spännande att prova men kanske inte alls så upphetsande egentligen, men som visade sig bli en riktig fullträff!
 
Om ni bara lite gillar italienska smaker så bara måste ni prova detta recept!
 
Allt finns att köpa på närmaste ICA om man vill.
Nu ska jag väl erkänna att det är en modifierad variant som presenteras här nedan.
 
Jag började med att leta fram ett gammalt recept på inlagda kronärtskockor och gick efter det istället för att bara ta dem ur burken och lägga i salladen som receptet föreskrev.
 
Dessa inlagda kronärtskockor fungar superbra som en enkel förrätt också.
Helt vegetarisk och mycket smakrik.
 
 
 


 
Recept
 
1 burk kronärtskockshjärtan
1 dl hackade örter, persilja, basilika och oregano.
(har du inte färska så funkar fryst eller torkat också men torkad behövs mindre mängd av)
1 riven vitlöksklyfta
3 msk rapsolja
1 msk champagne- eller vitvinsvinäger
1 msk vatten
1 tsk sambal oelek
salt och peppar
(1 dl rostade pinjenötter)
 
Dela skockorna  i fyra delar
Blanda olja, vinäger, riven vitlök, vatten, sambal i skål
Blanda ner skockorna och örterna.
Smaka av med salt och peppar
Låt stå någon timme i rumstemperatur
Rosta pinjenötterna i en stekpanna på medelvärme.
 
Denna blandning funkar bra som förrätt eller tillbehör till kött.
Jag blandade i den i salladen istället.
 
 
Här kommer resten av receptet
 
100 gram ruccolasallad
4  tomater
20 gröna oliver
20 svarta oliver
kronärtskockorna från ovan
100 gram prosciutto
(eller ännu hellre breasola men det fanns inte på ICA)
 
 
 
 
Gorgonzolakräm
 
150 gram gorgonzola
150 gram mascarpone
1 msk vitvinvinäger
1 msk olivolja
salt och peppar
 
Smält ostarna i en kastrull på låg värme.
Rör i vitvinsvinägern och olivoljan
Smaka av med salt och peppar om det behövs
 
Låt svalna lite.
 
Servera gorgonzolakrämen vid sidan av salladen.

 

 
 
 
En riktigt god sallad som fungerar både som huvudrätt eller som förrätt.
Anpassa bara mängden.
 
Nu dags för Notting Hill på TV.
Vi har sett den flera gånger men den är lika trevlig fortfarande.
 
Imorgon väntar matlagning i vårt matlagningsgäng.
 
Ska bli riktigt trevlig efter ett långt uppehåll.
 

 

1 kommentar: