fredag 28 december 2012

Bra mat måste få kosta!Hur mycket får vår mat kosta? 

Den frågan har under olika perioder av mitt liv varit olika viktig men med stigande ålder och erfarenhet kan jag bara konstatera att vill man ha bra mat, både för oss som ska äta av den och för dem som producerar den och inte minst djuren, så drar kostnaderna iväg en del men det går oftast att hitta en balans mellan pris och kvalité om man är beredd att lägga ner lite extra tid istället.

Vi reser en hel del i vår familj och där är maten alltid en viktig del. 
Det betyder inte att vi måste äta lyxmat i någon större omfattning utan vi väljer gärna mindre familjeägda ställen som ofta serverar både god och prisvärd mat av lokalt odlade råvaror. 
Tripadvisor är här en riktig guldgruva för att hitta de små guldkornen som man som turist inte hittar annars.

En artikel på Casinotop 10 som diskuterar låga priser på buffémat i USA så kan jag inte annat än hålla med! 

Ska man få bra mat, tillagad och förvarad på bra sätt så bör det få kosta för annars är det något som inte stämmer. Risken är uppenbar för undermåliga råvaror, slavlöner för de anställda och risk även för bristande kunskap vid tillagningen.

Idag lägger jag förhållandevis mycket pengar på bra råvaror som jag själv tillagar. 
Går vi ut och äter så är det också viktigt med riktigt bra råvaror, väl tillagade, trevlig miljö och bra service. 
Den kombinationen kostar, det förstår jag mer än väl och då begränsar jag hellre gångerna jag går ut och får det jag önskar hela vägen och äter sedan mina övriga måltider hemma istället där jag då kan blanda dyra råvaror med billigare råvaror men som ändå är bra.

Jag har alltid lagat mycket mat från grunden, vi har haft förmånen att ha mycket viltkött i frysen, bär och frukt i vår trädgård och möjlighet att ganska enkelt köpa närproducerad mat.

En äppelpaj gjord på trådgårdens äpplen som faktiskt med lite ansträngning går att spara fram till december trots att de inte är några vinteräpplen egentligen.

Återkommer med recept på denna äppelpaj.

Sitter i bilen på väg till Stockholm för några dagar i huvudstaden med både kultur, shopping och restaurangbesök.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar