onsdag 5 januari 2011

Kolapaj!

Detta är en fantastiskt god

Kolapaj

som jag fick recept på från en restaurangutbildning för många år sedan.



Recept

 Pajskal
 
100 g rumsvarmt smör
2 ½ dl mjöl
½ dl strösocker
½ tsk bakpulver
Eventuellt 2 msk kallt vatten om det behövs för att binda ihop degen.

 
Kolafyllning
 
2 dl grädde 
1 ½ dl strösocker 
2 dl ljus baksirap
1 tsk vaniljsocker

Garnering

3 dl vispad grädde
Lite siktad kakao


 
Tillagning
 
Finfördela smör, mjöl, socker och bakpulver i en matberedare.
 
Tillsätt vatten om det behövs och kör ihop till en deg.
(Ställ kallt i minst 30 minuter.) Här fuskar jag ibland om jag har bråttom.
 
Sätt ugnen på 175 grader. 
Klä en pajform med degen. 
Grädda mitt i ugnen c:a 15 minuter. 
Låt kallna.


 
Koka upp grädde, strösocker och sirap.
Låt koka livligt under omrörning i 10-15 minuter.
Låt kolasmeten svalna lite.
Rör ner vaniljsockret.
 
Häll kolasmeten i pajskalet och ställ kallt.
 
Servera med lättvispad grädde.
Sikta lite kakao över.

Ät och njut,
 men ta bara små bitar åt gången för plötsligt så blir den nästan övermäktigt söt.

En kopp riktigt starkt kaffe passar utmärkt till denna för dem som dricker kaffe.
 
 

tisdag 4 januari 2011

Korv och ungsrostade grönsaker

Dagens middag blev för ovanlighetens skull korv!

Min ordinarie kamera är på semester i Egypten och jag kommer inte helt överens med den gamla så kvällens bilder blev verkligen inte bra på.

Vissa bara suddiga och andra extremt suddiga.

Jag tömde kylen på överblivna grönsaker och hittade
3 potatisar (till sonen)
2 morötter
3 champinjoner,
rödlök, vitlök
 blomkål

Jag skalade och delade allt i mindre bitar och hällde sedan allt i en plastpåse och hällde på några matskedar olivolja med chili och vitlök.
Skakade runt och hällde ut på plåt och saltade.
In i ugnen i ca 20 minuter.
Jag slängde in korv med 80%  köttinnehåll de sista 7 minutrarna så att den blev varm också.

Eftersom det inte syns så kan jag tala om att det är de rostade grönsakerna med korven på toppen.



Som motvikt till denna pyttipannaliknande rätt så kommer här också receptet på nyårsaftonens efterrätt.

Vit chokladmoussetårta med passionsfrukt


Recept

300 gram mandelmassa
2 ägg
2 msk kakao

Fyllning
3 dl vispgrädde
200 gram vit choklad
2 äggulor
2 msk citruslikör t ex Cointreau

Garnering
4-5 passionsfrukter

Sätt ugnen på 175 grader.
Riv mandelmassan fint.
Blanda med ägg och kakao.
Häll smeten i en smord och bröad form ca 23 cm i diameter.
Grädda kakan i ca 20 minuter
Låt kakan kallna och skär loss den från botten.
Gör rent formen och lägg tillbaka kakan.

Smält chokladen över vattenbad.
Vispa grädden i en bunke
Vispa upp äggen ordentligt i en annan bunke.
Blanda ner chokladen i grädden och blanda sedan ner äggvispet och likören i chokladgräddsmeten.
Häll allt i formen och ställ i frysen minst 3 timmar.

Ta fram tårtan ur frysen.
Dela passionsfrukterna och skrapa ur kärnorna över tårtan.

måndag 3 januari 2011

Svamprisotto med tryffel och parmesan

Jag måste erkänna att att det var svårt med motivationen till matlagningen under kvällen.

Eftermiddagen blev för rörig med stora problem med dotterns förväntade flytt i Malmö.
Det är svårt att göra någon nytta med 60 mils avstånd.

Hennes "nya" lägenhet som hon skulle få tillträde till idag kl 13 uppvisade följande fel:
Inga nycklar
Ingen el
Ej utflyttad
Ej städad
Inget åtgärdat av allt det andra som den avflyttade hyresgästen skulle ha fixat.

Med andra ord totalt fiasko!

Nu tar vi nya tag imorgon och hoppas på el och städfirma.


"Middagen" idag blev i högsta grad annorlunda och definitivt inget som påminner om något nyttigt.

2 kycklingvingar, en halv påse ostbågar och ett glas mjölk.

Undrar just vilken diet det kan tänkas tillhöra???

Här kommer istället nyårsaftonens risotto med recept


Recept

3 schalottenlökar
8-10 dl grönsaksbuljong
1 msk olivolja
2 msk smör
400 gram blandsvamp ex champinjoner, kantareller
3 dl avorioris eller arborioris
3 dl vitt vin
3-5 dl riven parmesanost
1-2 msk tryffelolja
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
Lite persilja till dekoration

Skala och finhacka löken.
Koka upp grönsaksbuljongen och låt sjuda på svag värme.
Fräs löken mjuk i olivoljan och smöret i en tjockbottnad kastrull under omrörning och utan att den tar färg.
Fräs den hackade svampen i stekpannan och ställ undan till senare.

Lägg i riset bland löken låt den fräsa med någon minut så att riset blir genomskinligt.
Häll på buljongen på riset lite i taget.
Tillsätt även vinet lite i taget.

Risotton skakokas på svag värme i cirka 20-25 minuter ochunder ständig omrörning och tillsätt ev mer buljong.

Efter 10 minuter tillsätter du svampen och låter den koka med.
Ta kastrullen från värmen och blanda i den rivna parmesanosten.
Smaksätt försiktigt med tryffeloljan.
Salta och peppra.

söndag 2 januari 2011

GI - LCHF - Viktväktarna?

Lugnet har sänkt sig över huset.

Nu har alla utom jag lämnat vårt hus.
Under den kommande veckan behöver jag bara tänka på mat till mig själv.
Det är en väldigt annorlunda situation.

Det kanske är dags att försöka tänka lite nyttigare ett tag och försöka bli av med de kilon som smugit sig på under julen.

Jag funderar över att göra ett försök med att minska drastiskt på kolhydraterna.
Samtidigt vill jag försöka bli av med all mat som finns lagrad i kyl och frys nu efter julen.
Vi får väl se om det går att kombinera ihop detta.

När jag tänkte tillbaka på nyårsaftonens meny inser jag att att drinktilltugget, förrätten och köttet kunde ha passerat som LCHF, kanske med undantag för balsamvinägern i basilikamarinaden.
Risotton och efterrätten hade man nog tyvärr fått hoppa över om man skulle ha försökt följa någon form av kolhydratfattig kost.

Jag ska fundera över att göra om vanliga recept så att de passar till en mer kolhydratfattig kost.
För mig är det viktigt att äta gott trots att man försöker göra det "nyttigt" samtidigt.

Trots att jag är ensam hemma har jag planerat in en veckomeny.

Måndag
Korv med ugnsrostade grönsaker och sås med creme fraiche.
Tisdag
Thaikycklinggryta med wokgrönsaker

Onsdag
Köttfärsgratäng med aubergine och mozzarellaost

Torsdag
Broccoli och blomkålssoppa med bacon

Fredag
Svampcanneloni med tomat och rucolasallad

Lördag
Knaperstekt gös med ägghack, räkor och pepparrot

Söndag
Gorgonzolaspäckad oxfilé med blomkålsmos


Som avslutning på detta inlägg kommer här ytterligare ett 
recept från nyårsaftonens meny.


Basilikamarinerad oxfilé
(räcker till ca 6 personer om det är en trerätters, annars 4 personer)

ca 1 kilo oxfilé av mellanbit
7 dl vatten
2 tärningar oxbuljong
3 lagerblad
4 vitlöksklyftor
10 svartpepparkorn

Basilikamarinad
2 vitlöksklyftor
3 msk balsamvinäger, gärna lagrad
1 kruka färsk basilika
1/2 dl fin olivolja
1/2 dl buljong från köttet
 salt och nymalen svartpeppar

Putsa köttet och stick in en termometer i köttets tjockaste del.

Koka upp buljonenen med lagerblad, vitlöksklyftor och pepparkorn in en kastrull.
Lägg i köttet.
Sjud sakta under lock tills termometern visar 63 grader, köttet ska vara rosarött inuti. vänd köttet någon gång under koktiden.
Ta upp köttet, vira in det i aluminiumfolie.
Låt kallna. Spara buljongen.
Lägg över köttet i en trång bunke och häll på den kalla buljongen så det täcker.
Låt köttet  dra över natten.

Mixa ingredienserna till marinaden
Skär köttet i tunna skivor och lägg upp på ett fat.
Häll över en del av marinaden och lät stå ca 1 timme före serveringen.
Häll på resten av marinaden och dekorera med färska basilikablad.



lördag 1 januari 2011

Nyårsmeny!

Välkommen 2011!



Nu är det första dagen på detta nya år.
Som alltid känns det spännande med en nystart.
Lite vemod känner jag denna gång, för 2010 har varit ett väldigt bra år i familjen.
(2009 däremot hade jag inget emot att lämna bakom mig.)

Nu ser vi fram emot 2011 och nya och spännande händelser.

Det börjar med att fyra i familjen flyger till Egypten tidigt, tidigt imorgon bitti.
Ytterligare ett barn sätter sig i bilen på väg till Lund/Malmö för att flytta in i sin första egna lägenhet.

Nyårsafton firades i trevliga vänners sällskap.

Tyvärr glömde jag kameran hemma så bilder fick tas med mobilen istället.


Lite tilltugg till champagnen.

Serranoskinka (ugnstorkad)
Parmesanchips med solroskärnor

Detta var fantastiskt gott!


Förrätt
Pepparrotspannacotta med gräslöksrullad kallrökt lax




Varmrätt
Basilikamarinerad oxfilé med svamprisotto med tryffel och parmesan





Efterrätt
Vit chokladtårta med mandelbotten och topping av passionsfrukt


Recept

Pepparrotspannacotta med gräslöksrullad kallrökt lax och äppelvinägrett

4 portioner

Lax
200 gram kallrökt lax
hackad gräslök

Mosa laxen med fingrarna.
Forma till små bollar och rulla dem i gräslöken

Pepparrotspannacotta
1 gelatinblad
2,5 dl grädde
1/2 kryddmått salt
1/2-1 dl riven pepparrot

Blötlägg gelatinbladet
Koka upp grädden och saltet.
Lägg i pepparroten och låt dra i minst fem minuter
Vispa ner gelatinbladet och sila upp i små serveringsformar
Kyl ner.

Äppelvinägrett
1 tärnat rött äpple
1 msk äppelvinäger
1msk olivolja
salt, svartpeppar och hackad gräslök

Fler recept kommer under morgondagen.






 

fredag 31 december 2010

GOTT NYTT ÅR!

Jag önskar alla ett riktigt

Gott Nytt År!

och

Ett härligt 2011!




Hoppas ni får en härlig kväll oavsett om ni firar ensamma eller tillsammans med andra.
Själva ska vi hem till ett par vänner och laga mat tillsammans med dem.


Kvällens meny blir enligt följande

Pepparrotspannacotta med gräslöksrullad kallrökt lax



Basilikamarinerad oxfilé med svamprisotto med tryffel och parmesan


Vit chokladtårta med mandelbotten och topping av passionsfrukt






torsdag 30 december 2010

Ingen onsdagspasta!

Onsdagens planer förändrades till något mycket bättre och trevligare än vad som var tänkt.

Vi valde att hänga på vänner som bjöd in till improviserad korvgrillning i skogen vid deras hus. Vi blev ca 25 personer, vuxna, barn och ungdomar.

Det bjöds på korv, öl, wiskey, läsk, kaffe, glögg och en massa annat. Det var bara att fråga så var det någon som hade i sin korg.