onsdag 5 januari 2011

Kolapaj!

Detta är en fantastiskt god

Kolapaj

som jag fick recept på från en restaurangutbildning för många år sedan.



Recept

 Pajskal
 
100 g rumsvarmt smör
2 ½ dl mjöl
½ dl strösocker
½ tsk bakpulver
Eventuellt 2 msk kallt vatten om det behövs för att binda ihop degen.

 
Kolafyllning
 
2 dl grädde 
1 ½ dl strösocker 
2 dl ljus baksirap
1 tsk vaniljsocker

Garnering

3 dl vispad grädde
Lite siktad kakao


 
Tillagning
 
Finfördela smör, mjöl, socker och bakpulver i en matberedare.
 
Tillsätt vatten om det behövs och kör ihop till en deg.
(Ställ kallt i minst 30 minuter.) Här fuskar jag ibland om jag har bråttom.
 
Sätt ugnen på 175 grader. 
Klä en pajform med degen. 
Grädda mitt i ugnen c:a 15 minuter. 
Låt kallna.


 
Koka upp grädde, strösocker och sirap.
Låt koka livligt under omrörning i 10-15 minuter.
Låt kolasmeten svalna lite.
Rör ner vaniljsockret.
 
Häll kolasmeten i pajskalet och ställ kallt.
 
Servera med lättvispad grädde.
Sikta lite kakao över.

Ät och njut,
 men ta bara små bitar åt gången för plötsligt så blir den nästan övermäktigt söt.

En kopp riktigt starkt kaffe passar utmärkt till denna för dem som dricker kaffe.
 
 

1 kommentar:

  1. Hej!

    Kolapaj fick jag hos dottern häromdagen. Verkligt smaskig och mäktig. Snyggt att ha grädden uppepå istället för i skål bredvid. Ska tipsa henne om det.

    Den där vita chokladmoussepajen verkar toppen! Den ska jag göra en dag. Bra när man kan förbereda och frysa in.

    Inte lätt att hålla LCHF när man gillar att baka gott. Ser att vi har samma problem :-)

    Ha en fin Trettondagsafton!

    /YvvePyvve

    SvaraRadera