Jag lyssnade på fredagskocken Mattias Larsson när jag körde hem från konferensen jag var på i slutet av veckan.
Han tipsade om en förrätt med kronärtskockspesto, grillat surdegsbröd, salami och ugnsrostade tomater.
Den kan verkligen rekomenderas!
Det blev hur gott som helst och var enkelt att göra i ordning.
Man kan ha vilken salami som helst.
Snyggast blir det nog dock om man har större skivor än vad vi hade så att man kan dekorera lite mer.
Jag tror att det även passar bra med någon form av parmaskinka eller motsvarande istället för salami.
Salami med bakade tomater, kronärtskockpesto och grillat bröd
150 g god salami
150 g coctailtomater
olivolja, salt och strösocker
Kronärtskockspesto
2 kokta kronärtskocksbottnar
1 vitlöksklyfta
30 g parmesanost
1 tsk pressad citronjos
3 msk olivolja
50 g pinjenötter
salt
4 skivor vitt surdegsbröd
olivolja, flingsalt och valfria örter
olivolja, flingsalt och valfria örter
(lämpliga örter kan vara, basilika, rosmarin, oregano, salvia och mejram)
Värm ugnen till 100 C.
Dela tomaterna och lägg dem på en ugnsplåt med snittytan uppåt.
Ringla lite olja över tomaterna och strö på lite salt och socker.
Ugnsbaka dem 1 timme.
Tärna kronärtskockan, hacka vitlöken, riv osten och lägg samtliga ingredienser till peston i en mixer och mixa till en grynig röra, smaka av med salt.
Värm en grillpanna eller stekpanna till högsta temperatur.
Ringla rikligt med olivolja över bröden och grilla de till fin färg.
Lägg upp salamin på 4 tallrikar, lägg på de bakade tomaterna och en klick av peston.
Ringla över lite olja, plocka över lite valfria örter och servera med det nygrillade brödet.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar