måndag 24 januari 2011

Gravad lax med dillstuvad potatis!

Jag gillar fisk av alla slag men kanske allra mest lax.
Favoriten när det gäller lax är den gravade.
Det är världens enklaste att göra själv men man måste beräkna att det tar ca 2 dygn för den innan den är färdiggravad.

Det betyder att det inte blir så ofta som det görs även om det är enkelt och sköter sig själv.


Recept

ca 1 kg  benfri lax av mittbit, den ska ha varit i frysen minst 1 dygn innan
4 msk socker
3 msk salt
1 tsk helt vitpeppar
1 ordentlig näve dill

Dela laxen i två bitar längs ryggsidan
Krossa vitpepparn i en mortel, blanda med socker och salt.
Strö på rikligt med socker,salt, pepparblandningen på den sida som inte har skinn på varje laxbit.
Lägg dillen på den ena laxsidan och lägg sedan på den andra sidan.
Ta fram en plastpåse som laxbiten ryms i.
Lägg laxen i  plastpåsen.
Strö på resterande salt, socker och pepparblandningen och se till att det täcker runt om i plastpåsen.
Stäng påsen och lägg den i en form.
Ställ formen i kylen i ca 2 dygn.
Vänd några gånger under tiden.
Häll sedan av det spad som bildas och skär upp i tunna skivor.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar