söndag 26 maj 2013

Grillat lamm med Salsa Verde

Dagens grillande fick ske under parasoll då det behagade regna precis när det var dags att tända grillen.

Men nu har vi ställt ett parasoll som enkelt går att fälla upp så man inte behöver bli blöt och framförallt att grillen inte behöver bli blöt.

Jag gillar verkligen lammkött men jag är inte helt överens med alla styckningsdelar då jag tycker att det är så lite kött på varje bit.
Mycket jobb för lite mat!

Tillsammans med Salsa Verde så blev det en mycket lyckad smakkombination.



Recept Salsa Verde

1 kruka persilja
1 kruka basilika
1 kruka mynta
2 vitlöksklyftor
2 msk kapris
3 sardeller
1 nypa socker
2 dl olivolja
flingsalt och svartpeppar
1 pressad citronklyfta

Jag lade alla ingredienser utom socker, salt, peppar och pressad citron i en bunke och körde med stavmixern ett par sekunder

Smaka sedan av med salt, socker, peppar och lite pressad citron.



Lammet penslade jag bara med lite olivolja och saltade och pepprade innan jag lade bitarna på grillen.

Skeda sedan över lite salsa verde över köttet och servera, här med parmesanmostoppar.



Idag har jag ägnat lite tid åt trådgården.



Vår tomt är gammal skogstomt och vi har haft vildväxande Gullvivor hela tiden.
När vi förra våren grävde upp stora delar runt altanen så flyttade vi Gullvivorna och återplanterade dem på nya ställen och de verkar acceptera flytten och blommar snällt vidare.

Vi hara mest gula Gullvivor men även några plantor med de röda.
Jag är inte så förtjust i gula blommor, utom på våren då lyser de som solen och jag uppskattar dem mycket.









Den artar sig väl efter förra årets omläggning av terassen och övriga delar.
Allt har inte överlevt, framförallt inte rosorna som skulle ha synts mellan tulpanerna men nu har vi köpt några nya rosbuskar så nu hoppas vi på dessa istället.

Våra äppelträd blommar i bakgrunden på bilden och mängden blommor och vädret för tillfället gör nog att det blir lika mycket äpplen som vanligt som vi faktiskt inte vet vad vi ska göra med.


Nu är det söndag kväll och dags för Downtown Abbey!

Jag missade när serien gick på TV tidigare men har nu fastnat när säsong 1 visas på TV8.









lördag 25 maj 2013

Rabarberpaj med knäckigt hasselnötstäcke!

Vilken fantastisk dag vi har haft idag!

Vi hade förmånen att bli inbjudna till vänner med båt för några timmars "bryggsegling".



Solen sken, sällskapet var trevligt och maten var god. 
Det blev lite av ett knytis med småplock.


Kycklingvingar, kycklingspett, rostbiff, potatissallad, grönsallad, lite såser och några frukter.
Till det hade vi även en ost som envisades med att krypa iväg på egen hand så det var tur att den var upplagd på djup tallrik.
Jag trodde först att osten var en sås som flutit ut men det var en extremt mogen brieost.

Lägg till ett gott rosévin och strålande sol så förstår ni hur härligt det var.



Efterrätten var 

Rabarberpaj med knäckigt hasselnötstäcke 

och vaniljsås




Recept

2 dl havregryn
1 dl grovhackade hasselnötter
2 dl råsocker
1 3/4 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
125 gram smör
1/2 dl sirap
1/2 dl grädde

rabarber skurna i småbitar så många att det väl täcker botten på en smort form
(Jag hade ca 12 rabarberstänglar)

Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
Smält smöret i en gryta tillsammans med grädde och sirap.
Blanda ner det i bunken med de torra ingredienserna.

Lägg rabarberns i en smort form och bred på röran jämnt fördelat.
Grädda i ca 40 minuter i 150 grader.
Servera med vaniljsås, vispgrädde eller vaniljglass.




Rabarber finns i överflöd hemma i vår trådgård.
Som vanligt handlar det mer om att hinna få dem innan de blir för grova.

Nu är det fotboll på TV och det är ännu lite för kallt att sitta ute och titta på men snart så hoppas vi att vår lilla TV kan få flytta för de tillfällen man vill titta men inte riktigt vill gå in.

Ser fram emot en söndag med lika fint väder som idag och lite trädgårdsfix.









fredag 12 april 2013

Pasta med räkor, tomat, olivolja och vitlök!

Ett litet livstecken som även innehåller den allra enklaste formen av matlagning.

När fredagkvällen kommer så vill man äta både gott och enkelt.

Kvällen middag blev 

Pasta med räkor, körsbärstomater, vitlök och olivolja

Detta recept går fort och kan gå ännu fortare om man väljer färdigskalade räkor. Jag hade djupfrysta som jag tinade och skalade helt enkelt för att jag tycker att de blir godare men det fungerar bra med räkor eller kräftstjärtar på burk också.



Recept

500 gram oskalade räkor
15 körsbärstomater
1/2 dl god olivolja
2 vitlöksklyftor
2 schalottenlökar
2 chilipeppar
salt och peppar
1 näve persilja

1 förpackning med färsk pasta

Skala räkorna om de är oskalade eller låt rinna av om du har i burk.

Koka pastan enligt anvisning.
Spara lite av kokvattnet i en kopp

Värm olivoljan i en stekpanna
Lägg i finhackad schalottenlök och vitlök, chilipeppar och körsbärstomater delade i mindre bitar.
Låt fräsa några minuter på låg värme
Salta och peppra
Vänd ner den kokta pastan i stekpannan och se till att all pasta vänds runt i olivoljan.
Späd med lite av pastavattnet.

Lägg i räkorna och persiljan och vänd runt någon minut till.

Servera direkt när det är varmt.

Vi tog ett glas vitt vin till men det räckte med ett glas denna något trötta fredagskväll.



Veckorna fylls av jobb, jobb och mera jobb.
Men nu går jag in på min sista vecka på detta arbete.
Ibland får man inse att man hoppat i galen tunna och agera utifrån det.
Så nu är det dags att vända blad igen och se vad framtiden för med sig.

Den närmaste tiden hoppas jag i alla fall att det blir mer tid för både matlagning, bakning och trädgård.

Om nu bara snön ville försvinna någon gång så man åtminstone kan kratta bort alla nedklippta grenarna från frukträden.

I morgon kväll ska vi ut med goda vänner och äta på restaurang här i vår stad.

Det ser vi fram emot, både sällskapet och maten.


lördag 9 mars 2013

Surdegsbröd!

Lördag och en fantastisk sol skiner utanför fönstret!

Livsandarna återvänder så sakteliga efter en mörk och tung februari

Så oerhört naivt av mig att tro att jag skulle starta nytt jobb och vara superduktig med matlagning och bloggande!

Visst lagar jag mat och bakar en del också men inte blir det några speciellt nya saker.

Skulle det bli något nytt  någon dag har jag ingen kamera eller orkar inte dokumentera det hela utan det handlar mest om att få i sig näringen.

Men men...

Idag bakade jag surdegsbröd med hjälp av färdig mix för vetesurdeg.

Mina egna försök med att underhålla en surdegskultur har inte varit direkt lyckade!

Familjen vägrade att befinna sig köket ett helt dygn efter att jag slängt mina försök till surdeg, så illa luktade det!

Vet inte riktigt vad jag gjort för fel men nu provade jag denna mix istället.

Resultatet blev okay men inte är det som det köpta surdegsbrödet inte.

Det får bli till att träna mer.







Recept

1 påse Vetesurdeg
1/2 pkt jäst för matbröd
5 dl kallt vatten
13,5 dl vetemjöl special eller Manitoba Cream
3 tsk salt
1 msk oliv- eller rapsolja

Rör ihop jäst, surdeg och vatten.
Tillsätt alla ingredienser utom saltet

Arbeta degen ca 10 minuter i maskin

Tillsätt saltet på slutet och se till att det arbetas in ordentligt

Forma degen jämn och fin i bunken
Lägg över plastfolie och låt jäsa i ca 2 timmar

Häll upp degen på bordet och rör den så lite som möjligt
Dela den i två delar och lägg på en plåt

Täck med plastfolie igen och låt jäsa i ca 1 timme

Sätt ugnen på ca 250 grader tillsammans med en form med vatten

Snitta brödet och sätt in det i ugnen, sänk värmen till 220 grader och grädda brödet i mitten av ugnen i ca 20-25 minuter.

Låt svalna på galler.


Dagen idag får nog försöka tillbringas utomhus för att tanka lite sol och frisk luft.

Vi har haft hjälp att klippa våra fruktträd och de är många och stora och alla grenarna ligger nu kvar på marken.

En del dolda av snön fortfarande men vi kanske kan börja städa undan runt altanerna i alla fall.

Vem vet, vi kanske till och med kan tänkas få lunchen serverad ute på altanen om solen finns kvar.



måndag 4 februari 2013

Ratatouille med biff och saffransris!

Jag fortsätter vidare med recepten från Jamie Olivers Middag på 15 minuter.

Idag blev det ratatouille med biff och saffransris.

Men jag får inte till det på 15 minuter, det måste jag erkänna.

 Nu satsar jag kanske inte på det heller för det är väldigt mycket som ska skalas, hackas och grillas och fräsas.


Recept
ca 4 portioner

Ratatouille

1 Aubergine
1 Zucchini
1 röd lök
1 röd 
1 gul Paprika
2-4 Vitlöksklyftor
Olivolja
Sardeller, ca 2 stycken
1-2 tsk Harissa
1 msk balsamvinäger
 400 gram passerade tomater
basilika, blanda ner några blad och spara några till dekoration

Dela zucchini på längden och grilla dem
Skär auberginen i cm skivor och grilla dem utan olja
Skär lök och paprika och fräs i lite olivolja, pressa i vitlök
Skär i zucchinin  och auberginen i grytan
Blanda i sardellerna, passerade tomaterna, harissa och balsamvinäger

Låt koka ca 10 minuter
Smaka av med salt och peppar
Blanda ner lite basilika och rör om och dekorera sedan med lite färsk basilika ovanpå.



Biff
utskuren biff, ca 2 stora skivor eller fyra mindre
(jag tog fyra mindre biffar av älg till denna rätt)
salt och peppar
rökt paprika

krydda köttbitarna och  grilla i torr panna några minuter på var sida.

Lägg dem sedan i denna dressing


Dressing
persilja
olja
1 tsk dijonsenap
½ citron

Blanda allt på en skärbräda och vänd köttet i dressingen och låt ligga tills resten är klart.

Ris 
2 dl Basmatiris
4 dl vatten
1 paket saffran,
1/2 tsk salt
½ citron pressas i risvattnet i ris vattnet

Koka enligt anvisningarna på paketet men blanda i saffran och pressad citron i vattnet.










söndag 3 februari 2013

Matsedel vecka 6!

Nu är det dags att försöka komma igång med bättre planering av veckomenyer.

Inspirationen har inte varit på topp den senaste tiden för att prova nytt men nu ska jag göra ett försök igen att prova nya rätter och inte bara gå runt på samma som jag alltid har gjort.

Nu är det ju så att många av våra favoriter ändå har visat sig vara hållbara över tid så det är väl därför de gärna återkommer.

Luncherna i veckorna får bli antingen matlåda på rester eller utelunch.

Jag ska ju börja arbeta vid Medborgarplatsen i Stockholm så jag gissar att det finns en och annan restaurang där som är värd att prova.


Måndag:      Ratatouille med biff och ris, Jamie Oliver

Tisdag:        Torsk med bacon, kapris och pepparrot och kokt potatis

Onsdag:       Spenat- och kantarellasagne med ricottaost

Torsdag:      Chorizo med pasta, Jamie Oliver

Fredag:        Pizza med prosciutto, parmesan och ruccola

Lördag:        Lunch:        Löksill, ägghalvor och potatis

                    Middag:      Oxfilé med gorgonzolabakad potatis och rödvinssky

Söndag:        Lunch:        Pasta med kronärtskocka, ruccola och parmesan

                     Middag:      Krämig fiskgratäng med skogschampinjoner



Jag har aldrig tidigare handlat på Campadre men provade nu för första gången för ett par veckor sedan och köpte dessa varma stövlar till ett mycket bra pris.

Jag har ett par Bally curlingkängor som har minst 12 år på nacken och de är varma och sköna men lite korta i skaften när man rör sig i mer snö vilket jag fått känna på vid några tillfällen under denna vinter.

Inte för att jag hoppas på så mycket mer snö denna säsong men det lär väl komma fler vintrar gissar jag så då kan det vara bra att vara rustad och se till att man kommer ut även i vintern.




Nu är det dags att ta sig ut i solskenet och promenera lite innan det sista av förberedelserna inför veckan startar.

lördag 2 februari 2013

Kyckling på 15 minuter á la Jamie Oliver!

Gillar man inte koriander ska man inte göra den här rätten!

Gillar man däremot koriander så tror jag att man gillar den här rätten.

Den fungerar både som ljummen och kall.

 Jag har förstått att just koriander delar befolkningen i två delar, antingen älskar man den eller så avskyr man den.
 Tror inte jag har träffat någon som är neutral inför koriander.



Fick anledning att plocka fram min julklapp från barnen!

Ett mycket uppskattat fat från Mateus som jag tyckte skulle passa bra som uppläggningsfat för denna rätt.



Listan med ingredienser är lååååång och inte tog det några 15 minuter att göra den heller, snarare 45-50.
Nu hade jag inte särskilt bråttom eller gjorde en grej av att försöka pressa tiden men det var ganska många olika moment.

Recept
4 personer

 3 dl couscous
5 dl vatten
1 tsk salt
1 msk olivolja

2 stora kycklingfiléer
paprikapulver, rökt om du hittar
malen kryddpeppar
salt och peppar


Örtdressing

1 Chili
 Koriander,  nästan ett helt knippe, spara lite till dekoration
100 gram spenat
2-3 salladslökar
 1/2 kruka färsk mynta
2msk olivolja
1/2 pressad lime
salt och peppar

Tillbehör

1 röd paprika
1 gul paprika
Mango motsvarande en hel färsk

1 avocado
50 gram fetaost
pressad lime
Färsk chili
2 msk matlagningsyoghurt

Koka couscousen enligt anvisningar på paketet.

Stoppa allt till örtdressingen i en mixer eller kör med en mixerstav.
Smaka av med salt, peppar och lime.



Banka ut kycklingfiléerna så att de blir ca 1,5 cm tjocka.
Krydda med paprikapulver, malen kryddpeppar, salt och peppar.



Stek kycklingfileerna ca 4 minuter på var sida i lite olja i en stekpanna.
Dela paprikan i halvstora bitar och låt fräsa med kycklingen.




Häll över couscousen över ett fat, häll över kryddblandningen från matberedaren.
Häll över lite olivolja och lite  pressad lime.
Lägg på paprikan och bitar av mango.



Skär kycklingen i bitar och  lägg över på salladen
Dela avocadon och lägg på bitarna på fatet.
Smula fetaosten, pressa över lite lime, strö över lite av koriandern och färsk chili

Ringla över lite yoghurt om du vill ha det.
(Jag hoppade över det men knackade istället ut lite granatäpplekärnor)




Jag tycker detta blev riktigt gott men då gillar jag också koriander.

Maten är verkligen färgglad och vacker att titta på.


Inspirerad av alla grönsaker Jamie Oliver har i sina recept så åkte jag iväg och köpte fröer för att så egna grönsaker och kryddor till våren/sommmaren.



Får väl lov att lugna mig lite men just koriander står att man kan så i kruka och ha inne redan nu så det får det bli.



Vilken härlig dag vi haft idag, strålande sol och blå himmel.
Fler sådana dagar önskas så man får lite känningar av våren.
Borde antagligen plantera om blommorna men finns det något tråkigare och skräpigare än det???
Hittade raskt på diverse ursäkter för att inte göra det i dag i alla fall.