onsdag 8 april 2015

Laxtartar!

En supergod förrätt för alla oss älskar lax i alla former.

Denna rätt passar perfekt att bjuda på då det går att göra klart både laxen och såsen dagen innan och sedan bara lägga ihop det när rätten ska serveras.




Recept

8 skivor vitt bröd
eller 4 avocado

Laxröran
150 gram laxfile fryst minst 3 dygn
150 gram kallrökt laxfilé
2 msk finhackad gräslök
3 msk creme fraiche
2 msk Dijonsenap
1/2 krm malen vitpeppar

Skarpsås
1 ägg
1 rå äggula
1 msk vitvinsvinäger
2 tsk dijonsenap
2 dl matolja med neutral smak
2 dl vispgrädde
3 msk finskuren dill
2 krm salt
1 krm cayennepeppar


Laxen
Hacka laxen mycket fint för hand. Använd inte mixer
Blanda alla ingredienserna till laxen

Skarpsåsen
Hårdkoka ägget. Kyl och skala det
Ta ut den kokta äggulan ur ägget och passera den genom en sil. Släng äggvitan
Blande den kokta äggulan med den råa äggulan, vinäger och senap
Tillsätt olja under kraftig sispning, först droppvis sedan i en tunn stråle.
Vispa grädden lätt och vänd ner den i blandningen tillsammans med dillen. 
Smaka av med salt och cahennepeppar


Servering
Forma laxen som ett ägg med hjälp av skedar och placera ovanpå brödskivan. Häll lite sås ovanpå och garnera med en dillkvist

Allt går att förbereda dagen innan men lägg inte upp rätten förrän det är dags att servera.

För mindre kolhydrater så kan laxen serveras på skivor av avocado istället.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar