onsdag 29 februari 2012

Falafel i pitabröd!

Idag blev det Falafel till middag.
Det är inte så ofta som jag lagar vegetariskt här hemma men jag väljer gärna falafel om jag äter ute och har gjort några försök här hemma att göra dem själv, med mycket varierande resultat.

Kvällens recept är tagit ur en kokbok som jag fick för ganska många år sedan och som plockar fram någon gång ibland.



Resultatet blev godkänt men jag har problem med att få smeten att hålla ihop.


(Kan tycka att det ser mer ut som bullar än falafel men jag lovar att det inte var det)


Det blev många falaflar (heter det så i plural?) så jag halverade receptet.


Recept

1 burk kikärtor, 400 gram
1/2 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 1/2 skiva vitt bröd
1 msk majsstärkelse
1/2-1 tsk spiskummin
1 krm chilipeppar
1/2-1 tsk salt
1/2 dl persilja
2 msk hackad koriander
sesamfrö

Skölj kikärtorna och låt dem rinna av väl.
Grovhacka lök och vitlök.
Kantskär och smula ner brödet.

Mixa kikärtor, lök, vitlök och bröd i en matberedare.

Tillsätt majsstärkelse, kryddor, salt och örter och kör till en ganska slät puré. Smetens konsistens kan variera lite beroende på hur saftig löken är.
Är den för lös så tillsätter man mer majsstärkelse.

Låt smeten stå till sig i remsptemeperatur i några timmar.
Forma sedan ovala platta bullar.
Vänd bullarna i sesamfrön.

Hetta upp olja i en stekpanna till ca 180 grader.
Fritera några bullar i taget tills de är gyllenbruna och knapriga.

Servera med pitabröd fyllt med sallad, tomat och lite tzatziki och sedan en falafel på toppen.



Fick ett SMS från den 23-åriga sonen som lät meddela att han nu var på väg till Sydafrika på uppdrag och att han skulle komma hem på söndageftermiddag.
Han har ett studieuppehåll och jobbar extra som kurir på Tetra Pak i Lund och där ingår det att leverera lite olika saker oftast runt om i Europa men idag tydligen till Sydafrika.

Som mamma känner jag en ganska stor oro när jag inser att han troligen ska ut och köra bil någonstans i Sydafrika.
Känns inte som det säkraste stället i världen om jag ska vara ärlig.
Det är väl bara att inse att man som förälder alltid kommer att oroa sig för sina barn och vad de tar sig för även om de är både vuxna och ansvarsfulla.

Själva har vi nu kommit så långt att vi bokat en långhelg på Cypern i maj.
Det finns viss begränsning i resmål när man har specifika dagar som man vill resa bort och inte vill vara borta en vecka.

Nu känns det riktigt skön att ha något att se fram emot!

Men först ska vi hälsa mars månad välkommen och se fram emot många fina, soliga dagar.
Gärna även på helgerna då man har chansen att hinna ut och njuta lite också.











söndag 19 februari 2012

Torskgratäng med pestogrädde!

Detta var en riktigt god fiskrätt som vi provade ikväll.

Den går under GI-recept och fanns i en bilaga till någon av kvällstidningarna.
Jag har försökt ett tag nu och dra ner lite på de snabba kolhydraterna och då är detta ett perfekt recept.
(Nu måste jag väl erkänna att detta hade varit supergott med lite pressad potatis till som kunnat suga upp den kanongoda såsen.)

Som tillbehör hade vi bara lite kokt broccoli.


Torskgratäng med pestogrädde!





Recept
Nedan får ni ursprungsreceptet.
Jag hade som vanligt inte exakt rätt ingredienser så jag fick jag improvisera lite

600 gram torsk
1 tsk olivolja
salt och peppar
1 röd paprika
1 gul paprika
1 knippe gräslök
1 ask körsbärstomater
2 dl grädde, valfri fetthalt
2-3 msk pesto
2 msk pumpakärnor
1/2 dl riven parmesanost

Sätt ugnen på 175 grader.
Lägg torskfiléerna i en ugnsfast form.
Salta och peppra på fisken och droppa över lite olivolja
Skär paprika och tomater i mindre bitar och lägg över fisken.
Blanda grädde och pesto i en kastrull och hetta upp.
Tillsätt gräslök och smaka av med salt och peppar.
Låt koka i fem minuter och häll sedan blandningen över fisken.
Fördela den rivna parmesanosten över och gratinera i ugnen i ca 20 minuter.
Strö över punpakärnor och servera.



Detta recept går säkert utmärkt att göra med lax också om man inte vill ha torsk.

Jag hade ingen gul paprika och ingen gräslök så jag tog dubbel mängd röd paprika istället och purjolök som jag strödde på innan jag hällde på grädden.
Av körsbärstomaterna fanns bara ungefär halva mängden hemma så det fick bli det det blev.

Jag är dålig på att följa recept slaviskt då jag sällan handlar hem exakt rätt saker.
Oftast blir det minst lika bra med det som finns hemma.

När det gäller pesto så måste jag säga att det är så enkelt och såååå mycket godare att göra egen.

Idag gjorde jag pesto på djupfryst basilika.
Det fungerade också även om den färska är bättre.

Ett bra recpet på pesto hittar du Här

Ett tips är att först mixa alla ingredienser utom den rivna parmesanosten.
Rör ner osten när allt annat är mixat.
Då får man mer struktur och ostsmak i peston.
Glöm inte att smaka av med salt och peppar så att du blir nöjd.





lördag 18 februari 2012

Sallad med halloumiost!

Dagens lunch var av det enklare slaget.

En blandad sallad och lite stekt Halloumiost med överbliven tapenad.




Enkelt och snabbt och faktiskt riktigt gott.
Jag är lite kluven till halloumiost då jag ibland tycker att den lätt blir gummiaktig.
Idag funkade det bra.


I övrigt har dagen idag har gått åt till att måla dörren till lilla toaletten som jag dragit på i en hel månad nu och planetera om blommor.

I väntan på de stackars övervintrade krukväxterna ska förstå och uppskatta omsorgen, gärna genom att både grönska och blomma som de gjorde när jag köpte dem, så köpte jag lite tulpaner.






Den här helgen är jag ensam hemma då maken är i Sälen med ett gäng pappor och söner (sönerna är nu över 30 år) som i snart 25 år har haft denna gemensamma skidhelg i februari.
Som nybliven tvåbarnsfar var makens son klok nog att stanna hemma i Stockholm denna gång.




onsdag 15 februari 2012

GI hamburgare med hemmagjord bearnaissås!

Kvällens middag blev hamburgare på salladsbädd med lite olika tillbehör.

Ganska enkelt och gick fort trots den hemmagjorda såsen.


Recept

500 gram nötfärs
1 ägg
1 tsk salt
2 krm peppar
1 riven vitlöksklyfta

Tomat i skivor
tunnskivad rödlök
hamburgerdressing
Bearnaissås


Forma 4 hamburgare och stek på medelhög värme några minuter på varje sida.

Lägg på ost någon minut på slutet så att den smälter ner.

Lägg hamburgaren på blandad salladsbädd.
Jag hade blandad sallad med tomat och paprika i botten.

Lägg på de tillbehör som önskas.

Recept Bearnaissås

1 schalottenlök
Några kvistar persilja
1 tsk torkad dragon
1 msk vitvinsvinäger
3 äggulor
2 gram smör
salt och peppar

Hacka löken och lägg i en kastrull med den torkade dragonen och vitvinsvinägern och persiljan,
Låt koka på svag värme tills all vätska har kokat in.
Späd med ca två matskedar vatten och låt även den koka in lite men inte helt.
Ta bort ca hälften av persiljan och lägg sedan röran i en mixer och kör ca 10 sekunder.
Mixa i äggulorna.

Smält smöret och låt koka så att det bubblar upp utan att bränna.
Häll i smöret i en fin stråle i mixern under tiden som mixern går.

(Upptäckte att det skvätter en del när man lyfter på det lilla locket och kör mixern samtidigt)

Smaka av med salt och peppar och ev några droppar mer vitvinsvinäger.


Måste verkligen tipsa om att göra hemmagjord bearnaissås.
Detta är en enkel variant som inte helt följer ursprungsreceptet men den blir i alla fall riktigt god och tillräckligt enkel för att man ska känna att man kan lyckas.



söndag 12 februari 2012

Söndags Pablo!

Ytterligare en härlig söndag!

Vi startade dagen idag med en promenad runt vår å som flyter i närheten av där vi bor.
 Det är en lagom slinga på dryga 3 km.


Solen sken när vi startade men hann gå i moln under promenaden.

Solen hade dock godheten att återkomma när vi väl var hemma igen så vi tog årets första kaffe ute på altanen.


Ett par dynor och sedan fårskinn på det så värmde det skönt både på ryggen och näsan.

Nu blir längtan efter våren ännu större.

Till middag idag blev det en favorit här hemma och det är Pablo Robertos lasagne.
Jag har lagat den massor av gånger och även lagt ut den här tidigare.


Den är snabbare att göra än vanlig lasagne och faktiskt även godare!



Ikväll är det ingen vanlig söndagkväll för jag ska ha semester imorgon.

Det är bara en dag men det känns verkligen lyxigt.

Jag har ett par saker jag måste göra men jag hoppas på att det ska bli tid att få vara ute och bara njuta också.







lördag 11 februari 2012

Schlagerfestivalen!

Nu sitter vi bänkade framför schlagerfestivalen och har också hunnit äta kvällens middag framför TV:n.

Två ganska ovanliga aktiviteter i vår familj.
Vi brukar mycket sällan äta framför TV:n och vi brukar inte titta på schlagerfestivalen men någon större regelbundenhet.

Vi provade ett av recepten från Santa Maria och det var riktigt gott och fick bra betyg av den "lilla" familjen.

En krydd- och krispmix i påse blandas med två matskedar olja.
Skär 500 gram kycklingfiléer i strimlor och blanda runt i kryddoljan.
Lägg på plåt och in i ugnen i 225 grader i 15-18 minuter.



Det blev goda krispiga kycklingbitar.
(Jag vill inte veta exakt vad som fanns i påsen)

Blanda en dl majonäs med 1-2 msk Chipotlepasta
Smaka av noga så ni får den styrkan ni själva önskar.
Det gav bra smak utan att vara superstarkt.



Lägg lite sallad, körsbärstomater, paprika och rödlök på ett tortillabröd.
Originalreceptet hade bitar av ananas med i sallden men ingen här är särskilt förtjust i frukt i mat.

Lägg lagom mängd kycklingbitar ovanpå och ringla över dressingen av majonäs och Chipotlepasta.
Jag lade dessutom på några ringar av röd Jalapeno som jag hade kvar i kylen för att få ytterligare lite hetta i maten.
Rulla ihop brödet och vira in det i en servett för det blir lite halvkladdigt.



Nu har vi legat fast förankarde i soffan sedan 16-tiden idag.
Inte många knop med andra ord och definitivt ingen dörr målad men vad gör det, det kommer alltid en ny dag imorgon.

Yngsta bonusbarnet har blivit lycklig ägare till en ny Mac Book Pro under dagen och har varit fullt sysselsatt sedan dess.


Mycket kan man säga om Apples produkter men de är fantastiskt vackra designmässigt.

Kan bara gissa att det är fler av familjens medlemmar som kommer att bli avundsjuka.




 



fredag 10 februari 2012

Italiensk afton!

Vi är bra nördiga här hemma när det kommer till Italienska smaker.

Det behöver inte vara något märkvärdigt eller långkok.
Jag tror att det är det som tilltalar mig med det italienska köket.
Enkelt och okomplicerat men oerhört gott.

Ofta har vi varianter på kallskuret som salami, breasola, tomat och mozzarellaost, pesto och tapenade

Nu är ju inte säsongen så strålande för just tomater men om man tar plommontomater och låter dem ligga framme någon dag så funkar det så bra som det går den här tiden på året.

En tallrik med lite gott och blandat!


Idag ville vi ha lite varm mat också och satsade på färsk pasta med hemmagjord pesto och kycklingbitar som ett komplement.

Recept

Färsk pasta, vi hade ett paket lämpligt för tre personer
1 dl grädde
0,75 dl pesto hemmagjord eller köpt
1/2 dl hackade valnötter
Salt och peppar

Koka pastan enligt anvisningar
Blanda grädde och pesto i en kastrull och koka upp och låt koka någon minut.
Blanda den varma pastan med gräddblandningen.
Smaka av med salt och peppar.
Häll pastan i en skål och strö över valnötterna.

Här serverade vi den tillsammans med det andra på tallriken men denna funkar bra med kött eller kyckling eller bara med goda grönsaker om man vill ha den vegetarisk.



Morgondagen innehåller inte så mycket mer än målning av en dörr som länge ropat på lite uppmärksamhet.

Jag hade funderingar på att åka till möbelmässan i Stockholm men jag tror jag avstår.
Vi behöver inte en endaste pinal till här hemma och jag vet hur det är när man åker och inspireras, det är alltid något som lockar och som landar här hemma.

Nu ska min mamma  flytta under våren och jag utgår från att det då finns saker därifrån som också ska få plats här hemma.

Vad ska ni göra i helgen?
Något roligt, nyttigt eller vilsamt hoppas jag.

Nu är det King´s speech på tv och det känns rätt lagom så här en fredagkväll i februari.