söndag 7 augusti 2011

Mandelmarängtårta med hallon!

Vilket väder vi har haft idag!
Regnet har verkligen öst ner större delen av dagen.
Lite mysigt tycker jag nog att det har varit då vi har haft kanonväder nästan varje dag de fyra veckor jag haft semester. Skönt att kunna stanna inne i lugn och ro.

Nu är semestern slut och det är jobb som väntar imorgon.
Det känns faktiskt riktigt bra att komma igång igen.
Första veckan ser ut att bli ganska lugn men ju närmare terminsstart vi kommer dessto mer brukar det bli att göra.

Något jag bakat under ledigheten är denna

Mandelmarängtårta med hallon.


Recept

4 äggvitor
2 dl råsocker
1 msk färskpressad citron
200 g mandelmassa
olja och potatismjöl till plåten

ca 50 gram mörk choklad av hög kvalité
3 dl grädde
ca 1 liter hallon

Sätt ugnen på 125 grader
Häll äggvitorna, socker och citronjuice i en rostfri  bunke. Placera bunken i en kastrull med sjudande vatten.Vispa med elvisp tills  marängmassan är riktigt fast. Ta bort skålen från värmen och fortsätt att vispa en stund till.
Grovriv mandelmassan och vänd försiktigt ner en i marängsmeten.

Ta fram ett bakplåtspapper, rita en cirkel ungefär 26 cm i diameter.
Jag tog en vanlig rund springorm och ritade efter.
Olja bakplåtspappret och pudra med lite potatismjöl.
Bred ut hälften av smeten i cirkeln.
Spritsa eller klicka ut resterande smet runt kanten i små toppar.

Grädda i nedre delen av ugnen i ca 1 1/2 timme. Stäng av ugnen men låt plåten stå kvar med luckan lite öppen medan ugnen svalnar.

Smält chokladen och ringla den över marängbottnen.
Låt stelna.

Vispa grädden fast och bred ut den innanför topparna.
Garnera med hallon eller annan frukt.


Nu är det dags att ta tag i planeringen av den kommande veckans mat.

Något nytt, något beprövat, vi får se vad det blir.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar