måndag 15 augusti 2011

Min matfilosofi!

Jag har alltid gillat att laga mat men måste nog erkänna att det inte var förrän jag fick barn för drygt 24 år sedan som jag med regelbundenhet fick till lagad mat i stort sett varje dag hemma. Oftast flera gånger om dagen.

(Ja jag vet att det sviktar lite emellanåt men det är mest nu när inte alla är hemma längre som jag tillåter mig att fuska)

Jag valde att vara hemma på heltid några år innan yngste sonen fyllde fyra år. Vi levde då under existensminimum men vi har alltid tillåtit oss att äta bra, om än billigt.
Då gällde det att trolla med knäna för att få pengarna att räcka till.

När jag sedan skulle sköta matlagningen inte bara för mina egna fyra barn utan dessutom ytterligare fyra barn/ungdomar som kom med sina vanor, smaklökar och önskemål blev det ytterligare en lärprocess och anpassning.

Hemlagat
Nästan all mat har lagats hemma, ofta av enkla råvaror framförallt när det gällt kött. De billigare bitarna har ofta mycket mer smak i sig än de skosuletorra varianterna av bl a lövbiff.

Har någon någonsin lyckats steka en sådan så att den inte blir seg? Inte jag i alla fall!

Här hemma älskas köttgrytor av alla slag och då kan man ta nästan vilket kött som helst och sedan avsätta koktid motsvarande det kött som man valt. Biffstroganoff är nog en av de större favoriterna här hemma och där använder vi alla möjliga sorter som får koka allt mellan 30 minuter och upp till fyra timmar.

Ta tillvara rester
Jag slänger väldigt sällan mat. Det går utmärkt att göra nya rätter med "gamla" ingredienser. Gratänger är världens bästa. Blanda bara överbliven pasta, ris eller bulgur med någon form av kött, fisk eller kyckling och sedan på med någon sås och riven ost så har man en ny rätt som nästan inte kostar något alls. Det innebär att jag spar det mesta för man vet aldrig hur det kan komma till användning. Svampsoppan från torsdagen kan bli gratängsås till överbliven pasta och några korvsnuttar eller en bit ny fläskflé till lördaglunch eller om något barn oväntat ramlar in och ordinarie mat inte är dimensionerad för ytterligare personer.
Alla ostkanter sparas och rivs så att man kan strö på gratänger eller ha i såser.
Pytt i panna funkar också men har inte riktigt gått hem i denna familj på samma sätt som gratänger.
Lite tips på några resträtter hemma hos oss
Rester


 
Billigt
Mat blir billig när man väljer råvaror med omsorg och lär sig att tillaga dem. Jag brukar säga att alla kan laga god mat av dyra råvaror (nästan alla, vissa kan förstöra det allra bästa men de är tack och lov undantag) Det är en större konst att laga mat av billiga råvaror så att det fortfarande smakar gott. Oftast blir det nyttigare också.
Om man planerar sina inköp, väljer billiga basvaror, tar tillvara rester och gärna delar i små bitar och fyller ut med sås så blir det inte så dyrt med mat ens för stora familjer. Man bör också välja bort det mesta som är onyttigt för det är nästan alltid dyrare och framförallt onödigt. Men visst är det gott iblande.

Varierat
Vi har ätit väldigt varierat här hemma även om vissa favoriter återkommer oftare än andra. Det närmaste vi kommit är att vi hade pannkakor varannan torsdag under några år men det var mest för att det var önskemål om det. Nu vill ingen ha pannkakor längre utom jag någon gång ibland.
Jag har alltid gillat att prova nya rätter. Vissa återkommer och andra blir en gång och aldrig mer.

Enkelt
Mat får inte bli för komplicerat. Jag vill inte göra det till någon kärnfysik. Jag borde lägga mer energi på upplägg och dekorationer men ger mig sällan tid med det.

Ganska snabbt
Har man som jag haft massor av idrottande ungdomar i huset varav de flesta dessutom är killar så lovar jag att hastigheten med vilken maten kommit på bordet varit mycket viktig.
När det har gällt långkok så har jag ofta gjort sådant dagen innan så det bara varit att värma  när det varit dags. Med heltidsjobb och pendling har det inte funkat att koka 4-timmars grytor när man kommer hem från jobbet.
Det finns många genvägar utan att man  måste värma en Findus färdigrätt

Mycket smak
Jag gillar ganska kryddstark mat och har försökt att hitta en mellannivå här hemma eftersom alla är olika. Nu med mer eller mindre vuxna barn kan jag konstatera att det är ungefär hälften av barnen som gillar stark mat och hälften som inte gör det.
Nu kan mat ha mycket smak även om den inte är stark. Det är familjefavoriten Dagiskyckling ett bevis på. Den innehåller, citron, senap,dragon, salvia och parmesan. Supermycket smak men absolut inget starkt.

Gott
Mat ska vara god! Oavsett om det är pannkaka eller finaste oxfilén förtjänar den omtanke och avsmakning. Smaka av, smaka av och smaka av igen! Saknas det något? Vad i så fall, salt, sötma, kryddört? Prova dig fram


Ju äldre jag blir och ju färre ungdomar det finns kvar hemma dessto större friheter kan jag ta mig. Ekonomin är inte riktigt lika viktig längre.
Jag har råd att handla det mesta i världen bästa lilla butik

ICA Aroslund

Den är som en gammaldags lanthandel och har det mesta.

Här har vi den manuella delikatessdisken med ägaren själv som skär upp vår familjs veckoranson av smörgåsskinka.


Jag fullständigt avskyr stora mataffärer.
Får lätt panikkänska och hittar allt och ingenting och måste i alla fall åka till vår egen ICA när jag kommit hem för att jag glömt något.

Jag har bestämt mig för att värna vår lilla lokala affär.
Om de går omkull så ska jag i alla fall veta att det

INTE VAR MITT FEL!

Den har det mesta jag behöver och har de inte så tar de hem om man är ute i god tid.

Nej, jag är inte sponsrad för att säga detta jag är bara så innerligt tacksam över att den finns och fyller våra behov till 95%.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar