söndag 13 februari 2011

Hallongrottor!

Helgen har ägnats åt att baka.

Det har blivit både hallongrottor, semlor och choklad- och nötkakor och när ugnen ändå var i gång gjorde jag lite müsli också.

Orken att baka infann sig eftersom jag inte har behövt laga någon mat då jag varit ensam hemma hela helgen och mest levt på rester.

Överbliven fläskfilé och potatissallad.


Hallongrottorna i väntan på att få komma in i ugnen.


Precis när de är utplockade ur ugnen.






Detta måste vara något av det enklaste som finns att göra.

Recept

4 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1 1/2 dl strösocker
250 gram smör

Kör alltsammans i en matberedare eller vispa med elvisp, då behöver smöret vara rumsvarmt.

Dela degen i 20 ungeför lika stora delar.
Rulla små bollar som du lägger i små alumniumformar.
Tryck med tummen en grop i bollen.
Lägg i ungefär 1 tsk hallonsylt i varje grop.

Grädda i 200 grader i ca 15 minuter eller tills de har fått fin färg.
Inte för kort tid i ugnen för de ska bli så där segknäckiga i kanterna.

lördag 12 februari 2011

Herrgårdstårta, Glömmingetårta, Birgittatårta, RutAinatårta och många andra namn

Här kommer receptet på det som måste vara ett av Sveriges vanligaste recept på tårta, om än med många olika namn.

I min gamla receptbok Sju sorters kakor går den under namnet Herrgårdstårta.

Även om vi provar olika tårtor i familjen är det denna som kommer tillbaka som favorit.


Denna bild är från den biten som fanns kvar när det var dags att fotografera.

Jag har ibland svårt att hinna med och fokusera på fotografering när det är större sammanskomster här i huset.

Recept
med lite anpassning för att passa vår familj

Botten

200 g smör
2 dl strösocker
4 äggulor
3 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
1 1/2 dl mjölk

Maräng
4 äggvitor
3 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker

Fyllning
5 dl grädde
rikligt med hallon eller jordgubbar

Baka i långpanna ca 30x40 cm klädd med smort bakplåtspapper eller som jag har ett teflonbakplåtspapper som återanvänds.

Grädda i 175-200 grader i ca 20 minuter

Rör matfett och socker poröst
Tillsätt äggulorna en i taget.
Blanda mjölet med bakpulvet.
Rör ner det i smeten omväxlande med mjölken.
Bred ut smeten i formen.

Vispa vitorna till hårt fast skum.
Vänd ner socker och vaniljsocker.
Bred marängen ovanpå kaksemten.
Grädda kakan.

Låt kakan kallna.
Dela den på mitten.
Vispa grädden.
Dela jordgubbarna om de är stora.
Lägg hallonen och/eller jordgubbarna jämt fördelade över tårtan.
Bred grädden ovanpå och lägg på den andra delen av tårtan.

Då denna tårta blir rektangulär i formen och jag inte har något tårtfat som passar till detta så brukar jag ta en vanlig plastskärbräda och täcka med folie så får det duga som tårtfat.

Det står i originalreceptet att tårtan ska bli ca 12 bitar men jag vill nog påstå att den räcker till fler även om man tar ganska rejäla bitar.






Lördagfrukost!

Välkommen sköna lördag!

Strålande sol, 25 cm nysnö (som nu är undanskottad, åtminstone på de mest strategiska ställena).

Jag hör till dem som oftast uppskattar lördagmorgon mer än fredagkväll.
På fredagen är jag oftast trött efter arbetsveckan, middagen ska på bordet i tid för oftast är det någon som ska iväg och sedan halvsover jag i soffan.

Lördagmorgon däremot är min tid.
Då är jag pigg och sugen på att både fixa hemma, ta mig iväg för att göra saker och umgås.

Denna helg är jag ensam hemma och frukosten blev en variant av min vardagsfrukost med lite tillägg av en vitaminkick då jag vaknade och kände mig lätt förkyld.


Ett kokt ägg, 2 finncrisp med mjukost och skinka.
Idag fick de sällskap av en snabbt ihopkommen

Vitamindrink

1 dl djupfrysta hallon
1/2 dl blåbär
1 tsk honung
3/4 dl vatten
1 c-vitaminbrustablett
lite pressad citron

Häll upp vatten i ett glas, lägg i brustabletten.
När tabletten är upplöst lägg alla ingredienser i en mixer och kör 15-20 sekunder.
Häll upp i glas.

En kanna te
(jag vet att te tar bort effekten av c-vitamin men jag försöker intala mig att min tekanna i gjutjärn kompenserar en del för detta)

och tre morgontidningar.

Så skön start på dagen!

måndag 7 februari 2011

Köttfärsgratäng med potatismos!

Dagens middag blev en gammal favorit på rester av köttfärssås.

Självklart går det att göra ny köttfärssås också även om denna rätt varit en sätt att ta vara på rester hemma hos oss.

Potatismoset gjordes nytt men köttfärsen plockades fram ur frysen.

Originalreceptet kallas Shepherd´s pie och har ursprung från England.


Recept

Överbliven köttfärs som räcker till det antal personer som ska äta.
Vi använde ca 300 gram färdig köttfärssås till två personer.

6 medelstora potatiser av mjölig sort
1-2 dl mjölk
15 gram smör
salt och peppar
1 äggula

riven ost

Skala potatisen och dela bitarna i mindre bitar och koka dem mjuka i saltat vatten.
Pressa eller mosa potatisen
Värm mjölk och smör i en kastrull och rör ner i moset till lagom konsistens.
Smaka av med salt och peppar.
Rör ner en äggula i potatismoset så flyter det inte ut så mycket när man gratinerarar.

Bred ut köttfärsen i en gratängform av lagom storlek.
Klicka eller spritsa ut moset runt kanten.
Strö över riven ost.

Gratinera i 220 grader i ca 10 minuter eller tills allt fått fin färg.



Morgondagens middag blir hemma hos min mamma då det är imorgon som hon har sin riktiga födelsedag.

Alltid lika trevligt att få gå bort och äta.

söndag 6 februari 2011

Kalas och ny vecka!

Lördagens kalas här hemma gick bra.

Det fanns mat så det räckte och blev över men som vanligt blir det lite stressigt och svårt att hinna fotografera.

Några få bilder blev det av delar av maten som serverades, annat missades men så blir det ibland när mycket ska ske på en gång.



Vi satsade mest på kallskuret för att slippa hålla på med varm mat.


Recept finns här



Recept
4 kycklingfiléer
salt och peppar
1,5 msk honung
2 msk balsamvinäger
1 tsk örtsalt
peppar
1/2 dl blandade örtkryddor, persilja, timjan, gräslök

Sätt ugnen på 175 grader

Bryn kycklingfileerna runt om
Salta och peppra
Lägg dem i en ugnsform och sätt in dem i ugnen i ca 20 minuter
Ta ut dem och låt dem svalna något
Skär filéerna i ganska tunna skivor och lägg upp på ett fat.
Blanda honung, balsamvinäger, salt,peppar i en kastrull och koka upp.
Bland ner örtkryddorna.
Häll kryddblandningen över kycklingskivorna.


Recept finns här



Vi hade tre tårtor, en hemmagjord och två köpta.
Tyvärr var det något som inte fotograferades under kvällen.

Denna bit här ovan blev fotograferad strax innan den tog slut.

Recept kommer på tårtan under veckan.

onsdag 2 februari 2011

Pesto, majonäs och päron- och fikonmarmelad!

Min vägning ikväll ställdes in på grund av att konsulenten var sjuk!
Trist då jag faktiskt tror att jag har gått ner lite denna vecka.

Nu får jag vänta på nästa veckas resultat istället.

Kvällen har gått åt till att fixa lite tillbehör som behövs till helgens mat, därav den något udda kombinationen ovan.

Peston ska användas till den planerade pastasalladen



Pesto
1 kruka basilika
1-2 vitlöksklyftor
1,5-2 dl riven pamesanost
20 gram pinjenötter eller någon annan nöt
1,5-2 dl olivolja
salt och peppar efter tycke och smak

Mixa alla ingredienserna till en lagom slät röra.



Hemmagjord majonäs är superenkelt att göra


Majonäs

2 ägg
2 dl rapsolja
1,5 tsk dijonsenap
1,5 tsk vitvinsvinäger
 1 krm salt och  1/2 krm vitpeppar

Se till att alla ingredienser har rumstemperatur när ni börjar.

Blanda ägg, senap och vitvinsvinäger och salt och peppar i en skål.
Tillsätt olivoljan droppvis och vispa med elvisp eller mixerstav.
Häll i oljan försiktigt  så att majonäsen inte skär sig.

Detta är en ganska "snäll" majonäs så vill man kan man krydda upp den med lite mer vitvinsvinäger, cayennepeppar, vitlök, salladskrydda eller någon annan krydda man tycker om.



På buffébordet kommer det att finnas en hel  brietårta gratinerad med blandade nötter och med denna
Päron- och fikonmarmelad till.



Päron- och fikonmarmelad

2 ganska stora päron
250 gram torkade fikon
1 dl vatten
1 dl socker
2 tsk citronsaft

Koka upp vatten och socker.
Skala och finhacka päronen.
Lägg dem tillsammans med citronsaften i sockerlagen och koka i 10 minuter.
Finhacka fikonen för hand eller i maskin. Jag är lat så jag kör dem i maskin.
Lägg i fikonen och koka i ytterligare 5 minuter.

Låt svalna och häll upp på burkar.







tisdag 1 februari 2011

Fritata!

Dagens middag blev ett resultat av en kylskåpsrensning.

Fritata 

Den kan passera som lchf eller åtminstone GI men knappast för viktväktarna, för mycket ost i.
Potatisen har varit i kylen någon dag vilket påstås sänka GI-värdet ordentligt.

Jag har invägning imorgon så jag åt inte av denna rätt utan höll mig till något mer spartanskt inte alls värt att nämna här.


I kylskåpet fanns

2 medelstora kokta potatisar
1 ledsen purjolök
vitlök
1 röd paprika
1/2 broccolistånd
1 liten bit brieost
1 liten bit italiensk hårdost av okänt ursprung
1/4 burk Creme Bonjour vitlök
4 ägg
1 dl mjölk eller grädde
1 paket bacon



Sätt ugnen på 200 grader

Skär potatis, purjolök, broccoli, vitlök och paprika i
mindre bitar.
Bryn dem i en stekpanna som kan stå i ugnen.
Krydda med de kryddor ni vill ha.
Vispa ihop ägg och mjölk tillsammans med mjukosten.
Salta och peppra.
Häll äggblandningen över grönsakerna i stekpannan
Skär brieosten i mindre bitar och stick ner dem i stekpannan.
Låt stekpannan stå på plattan på låg värme med lock ca 5 minuter.

Strö över den rivna osten och ställ in stekpannan i ugnen ca 10 minuter.
Får du inte plats med hela stekpannan så kan du sätta ugnen på maxgrill och flytta upp ugnsgallret ganska högt och sätta in stekpannan med handtaget utanför och ha luckan öppen.
Vakta bara att det inte bränns.

Stek bacon i bitar och strö ovanpå fritatan när den är klar i ugnen.

Servera med en grönsallad.




Nu är det dags att ta tag i planeringen av  schemat för att få i hop lördagens födelsedagsfirande.

Buffén är ännu så länge tänkt att innehålla:

Kall lax- och löjromstårta
Småsnittar

Basilikamarinerad oxfilé
Örtmarinerad fläskfilé
Marinerad kycklingfilé

Potatissallad
Grönsallad
Pastasallad

Ostbricka och kex

Chokladtårta
Margaretatårta

Får väl klura vidare om något ska läggas till eller dras bort.