måndag 7 februari 2011

Köttfärsgratäng med potatismos!

Dagens middag blev en gammal favorit på rester av köttfärssås.

Självklart går det att göra ny köttfärssås också även om denna rätt varit en sätt att ta vara på rester hemma hos oss.

Potatismoset gjordes nytt men köttfärsen plockades fram ur frysen.

Originalreceptet kallas Shepherd´s pie och har ursprung från England.


Recept

Överbliven köttfärs som räcker till det antal personer som ska äta.
Vi använde ca 300 gram färdig köttfärssås till två personer.

6 medelstora potatiser av mjölig sort
1-2 dl mjölk
15 gram smör
salt och peppar
1 äggula

riven ost

Skala potatisen och dela bitarna i mindre bitar och koka dem mjuka i saltat vatten.
Pressa eller mosa potatisen
Värm mjölk och smör i en kastrull och rör ner i moset till lagom konsistens.
Smaka av med salt och peppar.
Rör ner en äggula i potatismoset så flyter det inte ut så mycket när man gratinerarar.

Bred ut köttfärsen i en gratängform av lagom storlek.
Klicka eller spritsa ut moset runt kanten.
Strö över riven ost.

Gratinera i 220 grader i ca 10 minuter eller tills allt fått fin färg.



Morgondagens middag blir hemma hos min mamma då det är imorgon som hon har sin riktiga födelsedag.

Alltid lika trevligt att få gå bort och äta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar