måndag 21 februari 2011

Ny vecka!

Nu är det måndag igen och ytterligare en vecka närmare våren!



Nu kändes det inte så när jag tittade ut genom fönstret i morse för det snöade igen!

Detta måste vara den längsta vinter som jag kan minnas.

Tröstade mig när jag kom hem från jobbet med en semla.

Jag bakade semlor förra helgen och har haft i frysen och det kändes som att det var tillåtet idag.

Jag försöker ju att hålla mig  till Viktväktarnas koncept och lyckas ganska bra även om jag inte följer det slaviskt.

Någon gång ibland kan det finnas utrymme för något riktigt smaskigt.

Recept

50 gram jäst
3 dl mjölk
100 gram smör
1 dl strösocker
1 krm salt
1 ägg
1 tsk kardemumma
1 tsk hjorthornssalt
Knappt en liter vetemjöl, gärna Manitoba Cream

1 ägg till pensling

Smula jästen i en bunke
Smält smöret och häll på mjölken.
Låt bli fingervarmt, hellre lite för kallt än för varmt.
Häll på blandningen på jästen och rör om så att jästen löses.
Blanda ner socker, ägg, kardemumma och salt.
Blanda sedan mjölet och hjorthornsaltet och häll ner det i degspadet och arbeta sedan väl med assistent eller degkrokar.

Låt jäsa 30-45 minuter under bakduk.

Dela degen i 12 lika stora delar.
Knåda bullarna och rulla dem sedan till runda bullar.
Låt jäsa på plåt till dubbel storlek.
Pensla med uppvispat ägg.

Grädda dem sedan i 225 grader i 8-10 minuter.

Låt svalna under bakduk.

Fyllning

Vispgrädde

Mandelmassa
Inkråm från bullarna
någon matsked mjölk

Ta en semla och skär av locket
Gröp ur bullen och lägg inkråmet i en bunke
Riv lagom mycket mandelmassan på rivjärn
Blanda försiktigt ner lite mjölk tills blandningen blir lagom lös.
Lägg tillbaka mandelmasseblandningen i bullen.

Vispa grädden ganska hårt
Spritsa eller klicka på grädden på bullen
Sätt på locket.

Pudra lite florsocker ovanpå.
Jag brukar använda en liten tesil till detta.


 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar