söndag 27 februari 2011

Parmesankorg med rökt lax!

Gårdagens middag blev enligt plan förutom att chokladfondant var något svårare att göra än förväntat.
Det krävs nog ytterligare försök innan resultatet blir som förväntat.

Förrätten Parmesankorgar med rökt lax är enkla att göra och kräver inte så mycket förberedelse förutom själva ostkorgen som man kan göra i förväg.

Lite försiktig hantering dock då det är lätt att de går sönder.


Parmesankorgen före fyllning.

Riv parmesanosten.
Det ska vara så mycket att det till varje portion räcker till en ca 12-15 cm rundel på bakplåtspapper.
Grädda i ugnen ca 175 grader i ca 5 minuter.

Häll koll så att inte osten bränns i kanterna.
Ta ut dem ur ugnen och ta snabbt loss ostrundlarna med stekspade och lägg dem över ett upp och nedvänt glas och tryck till dem lite där och låt dem stelna.

Jag gjorde två formar åt gången och hade då två glas eftersom det går fort för osten att stelna och då går den inte att forma.



Här är korgen fylld med

1 näve blandad sallad
ca 75 gram kallrökt lax
några skedar pesto, fördigköpt eller hemlagad
pinjenötter

Söndagen har varit mycket lugn.
Lagom gråmulet ute men vi bestämde oss för att gå en promenad ner till hamnen.
 Det är ca 25 minuter promenad från oss men jag måste erkänna att vi gav upp innan vi nådde hamnen för det blåste riktigt isande kallt.

Det blev en snabb tur genom lite gallerior istället för att tina upp innan vi sedan vände hemåt igen.

Nu väntar lite förberedelser inför veckan som kommer.
Några timmars jobb då det tydligen var en verksamhetsberättelse som skulle vara klar imorgon.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar