söndag 10 juli 2011

Parfaittårta med smultron!

Hittade ett recept på en spännande tårta med smultron i  senaste numret av
Lantliv Mat &Vin.

I år är första året vi har så mycket smultron att vi ens funderat över att göra något av dem mer än bara äta rakt upp och ner.

Vi har en trådgård som anlades under 30-talet och verkligen var tänkt att kunna försörja flera familjer med allt i frukt- och bärväg under långa vintrar.

Vi har plockat bort massor av fruktträd och bärbuskar under våra 11 år i huset.
Inte ens vi som var tio personer när vi flyttade in hade något behov av 24 svartavinbärsbuskar så de grävdes upp.

Smultronen har dock dykt upp de senaste åren, helt på egen hand och verkar trivas alldeles förträffligt.

De fem dl smultron som skulle vara till denna tårta var inga problem att få fram.

Det blev en god men svåräten tårta.

Botten och locket skvätte åt alla håll så det såg ut som vi hade hade haft matkrig när vi fikat färdigt.

Äts med fördel utomhus!



Recept

Smultronparfait
ca 5 dl smultron
2 tsk vaniljsocker
3 dl vispgrädde
4 äggulor
1/2 dl strösocker

Havrebottnar
100 g smör
2 dl havregryn
1 dl vetemjöl
1/2 tskbakpulver
2 msk strösocker
2 msk ljus sirap
smultron till dekoration

Klä en form med löstagbar kant ca 22 cm i diameter med plastfolie.
Rita även två rundlar på bakplåtspapper för att senare kunna göra bottnar.
Mixa smultronen till parfaiten fint i en matberaedare eller med stavmixer.
Rör ner vaniljsocker.
Vispa gräden fluffig men inte för hård.
Vispa äggulor och strösocker riktigt vitt och fluffigt i en annan bunke.
Vänd ner smultronmoset i vispgrädden. Vänd även ner äggsmeten i gräddblandningen och blanda ihop till en luftig smet.
Häll smeten i formen och ställ i frysen i minst fyra timmar.

Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret till bottnarna och rör ner resten av ingredienserna.
Blanda till en smet och bre ut smeten tunt och och så jämnt som möjligt på de uppritade rundlarna.
Grädda en plåt i taget i mitten av ugnen i ca 10 minuter eller till bottnarna fått fin färg.
Låt svalna helt.
Lägg den ena havrebotten på ett fat.
Lossa smultronparfait från formen och lägg på den första havrebotten.
Lägg den andra över och dekorera med färska smultron.

Låt stå framme ca 30 minuter före servering så smakar den bäst.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar