lördag 18 augusti 2012

Kantarelltoast!

Nu är det kantarelltider!

Själva är vi tämligen dåliga på att både komma ut i skogen för att plocka svamp och även om vi kommer ut så är det långt ifrån säkert att vi hittar något.

Som tur är så är min svägerska och svåger dessto bättre och har godheten att komma förbi med en påse kantareller emellanåt.

Nedan ser ni resultatet av en sådan påse.


Bäst är de små knubbiga kantarellerna!

Recept
2 personer

2 skivor bröd
2 schalottenlökar
ca 3 "nävar" kantareller
smör att steka i
salt och peppar

Skär bort kanterna på brödet
Stek brödet i smör i en stekpanna.
(Om man vill vara lite nyttigare så rostar man bara brödet i en brödrost och hoppar över smöret)

Finhacka löken och fräs den mjuk i lite smör.
Ta undan löken.

Lägg i kantarellerna i stekpannan och fräs dem på medelhög värme till vätskan har kokat in.

Höj värmen i stekpannan och lägg i en rejäl klick med smör.
Fräs svampen tillsammans med löken i stekpannan.
Salta och peppra.

Häll svampen över det smörstekta brödet.




Dagen idag har fyllts av träff med några av mina kusiner, bland annat en som är bosatt i USA men nu tillfälligt hemma på besök i Sverige.

Mycket trevligt!

Vi är även barnvakt till äldsta barnbarnet då föräldrarna är på bröllop.

Vi passade på att besöka en större lekpark i vår stad och jag kan bara konstatera att det var mycket länge sedan jag satte min fot i en lekpark.

Middagen blev pizza, ett säkert kort för att få den lille herrn att äta ordentligt.

Nu sover han och snart vi också!

Ofattbart att man en gång i livet ensam klarat av fyra barn under fem år ofta flera veckor i stöten.

Nu när man är gammal och trött krävs det minst två vuxna och en pigg 18-åring för att klara en tvååring!

.











fredag 17 augusti 2012

Kronärtskockspesto!

Efter ett riktigt långt uppehåll är jag nu tillbaka och försöker hitta inspiration till både matlagning och bloggning.

Fredagens middag blev grillad fläskfilé med potatisgratäng och hemgjord kornärtskockspesto.
Ni som inte har provat kronärtskockspesto måste göra det.

Supergott!


Jag har provat det några gånger som fyllning i rullad paramaskinka och då ofta köpt den i vår lokal italienska butik.
Idag gjorde jag den själv och det är verkligen superenkelt.

Recept

1 burk konserverade kronärtskockshjärtan
1/2-1 dl olivolja
1-2 vitlöksklyftor
2 krm örtsalt
några drag med svartpepparkvarnen eller ca 1 krm färdigmald svartpeppar
1-2 dl riven parmesanost

Lägg kronärtskockshjärtana i en bunke tillsammans med olivolja, vitlök, salt och peppar.
Kör några sekunder med stavmixer
Blanda sedan ner den rivna parmesanosten och späd eventuellt med lite mer olivolja om den blir för fast i konsistensen.
Smaka av med salt och peppar.

Jag har slutat att köra med stavmixern efter att jag haft i parmesanosten för jag tycker att det är godare med lite bitar av osten istället för att den blir helt inmosad av stavmixern.


Vad har då hänt sedan våren.

Jobb, jobb och åter jobb!
Jag gick ner åtta kilo i vikt under våren men har nu gått upp 1 kilo. Dags att ta tag i det igen.
Vi har varit på Santorini, en fantastisk grekisk paradisö
Vi har blivit med världens finaste lägenhet i Stockholm.
Genomfört ett altan- och trädgårdsprojekt hemma i huset
Yngste sonen har flyttat ut och installerat sig i lägenheten i Stockholm inför hösten studier
Jag funderar vad jag ska göra med jobbet, livet och matlagningsintresset när huset nu töms.
Och nu jobbar, jobbar och jobbar jag igen.
Cirkeln sluten!

Vad ska jag nu göra med en matlagningsblogg?
Ska den byta inriktning och handla om lite allt möjligt där mat är en del?
Inredning? Nja jag är inte tillräckligt intresserad av att göra om och shoppa tillräckligt mycket för att det ska ge något.
Mode, skulle inte tro det!
Samhällsfrågor? Är nog inte tillräckligt kontroversiell för det.

Jag får fortsätta fundera över bloggens framtid och så länge fortsätta att lägga in de recept och den mat jag trots allt lagar.
Jag har funderingar på att börja laga recept från pärm till pärm i de matlagningstidningar jag prenumererar på men frågan är hur tjock jag kommer att bli då.

Nu är det i alla fall en fantastisk fredagkväll och en hel helg framför oss!

Jag ska på kusinträff imorgoneftermiddag och sedan ska vi vara barnvakt på kvällen till barnbarnet då föräldrarna ska på bröllop.

lördag 19 maj 2012

Cypriotisk mat???

Nu har vi hunnit med två middagar här på plats och kan konstatera att man får leta lite för att hitta god cypriotisk mat.
Mängden engelsmän är ca 97% av den totala mängden turister här och vi kan nog konstatera att det påvekar både menyerna men även utförande på de rätter som kanske inte helt och hållet kan anses vara brittiska.

Men visst går det att hitta god mat även om får de obligatoriska kokta grönsakerna till i stort sett allt!

Igår kväll fick vi i alla fall bra kokta grönsaker och fantastiskt god mat på en restaurang som heter Agapinor.
Vi googlade fram den på Tripadvisor och kan bara tacka för den rekomendationen.

En god middag med en gemensam förrätt bestående av olika röror som jag glömde fotografera!
Varsin huvudrätt där jag tog bluecheese pork och maken tog en typisk cypriotisk rätt som kallas för Kleftiko,marinerad lammlägg som tillagats lång tid i ugn, och som serverades med en supergod myntasås.



Helt olika rätter men det finns vissa likheter,eller hur?

Vi festade även till och tog en flaska rött vin som var lokalt tillverkat och hade samma namn som restaurangen, Agapinor.
Mer än godkänt även det.

Allt som allt kostade detta 49 euro och då bjöds vi också på varsin konjak innan vi gick.
Det känns verkligen prisvärt för detta är inget lågprisland direkt.

Jag måste bli bättre på att försöka motverka dessa kokta grönsaker och vara snabb att be om att få tomat och rödlökssallad istället så som jag gjorde häromkvällen.

En mixed grill med tomat och löksallad var helt okay men kanske inget som kommer att gå till historien som något matminne.


Maken bjöds även här på en konjak innan vi gick medans jag fick någon sötsliskig chokladlikör.

Helt fel person att ge chokladbaserade produkter till!




Gårdagens drink vid poolen blev en frozen Pina Colada och en mer citrusbaserad jättegod drink.
Jag valde PinaColadan, varför vet jag inte riktigt då den innehåller väl mycket kalorier och jag försöker verkligen vara duktig nu att hålla igen, så jag bytte den glatt mot makens som både såg godare ut och smakade bättre.

Tur att han är av en tålig sort som är van vid att jag ändrar mig ständigt.



Morgonens utsikt från hotellbalkongen


Jag är supernöjd med valet av vårt hotell!
Det är lugnt, kanonservice och väldigt mysiga miljöer.

Jag tycker om allt det gröna utanför hotellet och tycker ibland att det är svårt att hitta hotell som inte bara har platta stenlagda ytor där det enda som finns är pool, solstolar och parasoll som aldrig räcker till.
Denna gången letade jag lite extra och hittade detta som jag mer än gärna återvänder till.

Jag ska försöka ta lite mer bilder inomhus för det är också fint och trevligt.

Idag är vädret inte riktigt så fint som de andra dagarna så snart blir det en tur in till den gamla delen av Pafos för lite lunch.

En liten reflektion, med koppling till värdelöst vetande kring engelsmän, förutom att de måste älska sönderkokta grönsaker, är att nästan alla läser sina böcker via läsplatta.

Då medelåldern är hög på detta hotell så kan jag bara konstatera att även den äldre generationens engelsmän med hull och år har anammat den moderna tekniken med läsplattor mycket mer än vad jag har sett i Sverige.

Med hälsningar från en medlelålders svenska som fortfarande läser sina böcker i pappersformat!

fredag 18 maj 2012

Cypern!


Efter en hektisk period både jobbmässigt och privat så har vi nu åkt iväg på en liten minisemester över Kristi Himmelsfärd.
Här finns ingen altanrenovering, ingen budgivning på lägenheter i Stockholm (mycket ansträngande sysselsättning!) inga 10-12 timmars arbetsdagar bara sol, värme och god mat.

Vi har hamnat i Pafos på Cypern, en ort vi aldrig hade hört talas om innan vi började leta efter resa som passade de datum vi kunde och ville åka.
Det har hittills varit en mycket trevlig bekantskap på alla sätt inklusive vädret som bjuder på 26 grader och strålande sol.

Vi hittade ett hotell Annabelle som mer än väl uppfyller förväntningarna.



Detta är den stora huvudpoolen som är tillräckligt varm för att även en badkruka som jag ska hoppa i vilket betyder att det är närmare 30 grader varmt.



Hela stället är uppbyggt i  avsatser och labyrinter med trappor, broar och avsatser.
Jag tror att vi gått olika vägar varje gång vi rört oss här.



Här har vi nu hittat stället för dagen där vi ligger och lyssnar på vattenfallet som låter i bakgrunden.

Snart är det dags för en drink i poolen, frågan är bara om det ska bli från den torra sidan eller nere från poolen.


Baren syns i mitten av bilden.
Vi har redan hunnit se två bröllop som arrangeras av hotellet, båda fantastiskt fint arrangerade.
(Vi kikar givetvis bara lite i smyg)
Nu har solen smugit lite i moln och det är fortfarande lika ljuvligt skönt.
Snart dags att packa ihop och dra sig mot hotellrummet för lite vila och  fix inför kvällen.

söndag 6 maj 2012

Frasig rabarberpaj!

Här kommer ett riktigt höjdarrecept från senaste numret av Lantliv mat&vin!

Nu när rabarbersäsongen startat så får man passa på att laga  något gott av det som växer i landet.
Här hemma får man vara snabb för våra rabarber blir snabbt som stockar, så vill man ha de tunna rabarberna får man vara snabb.

Recept
8 portioner
Sätt ugnen på 200 grader

1 ark färdigkavlad smördeg
200 gram mandelmassa
350 gram rabarber
2 msk råsocker
1 tsk malen kardemumma
25 gram smör
50 gram flagad mandel


Lägg ut smördegen med pappret kvar under.
Vik upp en liten kant runt smördegen
Riv mandelmassan över smördegen


Blanda råsocker och mald kardemumma med de skurna rabarberna i en skål


Lägg rabarberblandningen ovanpå mandelmassan

Hyvla över smör med osthyvel
Strö lite flagad mandel över.


Grädda i ugnen i ca 15 minuter

Servera med en klick lättvispad grädde eller vaniljglass.

Detta är ett mycket enkelt och snabbt recept på god paj.
Den fick högsta betyg av de i familjen som provsmakade.



Jag skulle pyssla om mina orkidéer idag men lyckades bryta av en gren istället.
Den fick landa i en vas så länge med förhoppningen att den klarar sig några dagar där.


Som vanligt på söndagkvällen är det dags att förbereda veckan som kommer.

Inte mycket matlagning dock då det är andra saker på gång under veckan.


fredag 4 maj 2012

Falska potatisbakelser!

Välkommen sköna fredag!

En hel härlig helg framför oss och vad kan vara bättre än att baka något gott att ha till kaffet.

En gammal favorit hos mig är dessa "Falska potatisbakelser".
Jag har ingen aning om var namnet kommer ifrån för det finns inte tillstymmelse till potatis i dem men goda är de.

Tar lite tid att göra men är väl värda besväret.


Recept

Sätt ugnen på 200 grader

4 ägg
4,5 dl socker
(vispas poröst)


3 tsk bakpulver
3 tsk vaniljsocker
6 dl vetemjöl
(blanda samman ovanstående torra ingredienser)

200 gram smält smör
2,5 dl mjölk

Rör försiktigt ner den torra blandningen och fyll sedan på med det smälta smöret och mjölken till en klumpfri smet.

Häll ut i en smord långpanna och grädda i ca 15 minuter.

Gör under tiden i ordning

Smörkrämen

150 gram rumsvarmt smör
1,5 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
(röres ej vispas!)

Blanda smörkrämen med 3-4 dl kall vaniljkräm, hemgjord eller från pulver.
Bred ut blandningen på den avsvalnade kakan.

Riv över 250 gram mandelmassa direkt över kakan och pudra till sist över kakao med hjälp av en liten sil.
Skär kakan i lagom stora bitar ca 35-40 bitar.


Ät och njut!


Vill man göra egen vaniljkräm så kommer ett superenkelt recept här nedan.


Recept

2 ägg
3 dl mjölk
3 msk socker
1 msk potatismjöl
1 vaniljstång

Blanda allt i en kastrull.
Värm försiktigt under ständig vispning.
Så fort krämen börjar tjockna så ta av den från plattan så den inte skär sig.

Låt svalna.

Vi har inga speciella planer inför helgen, mer än att fixa lite i trädgården och inspireras av senaste numret av Lantliv mat&vin. 

Det var många, många recept som lockade denna gång.


Laddar också för vår kommande minisemester till Cypern.
Längtar bort oerhört mycket för tillfället.

Jag kände det när jag var på Arlanda för en konferens i torsdags och mer än gärna hade tagit ett plan iväg istället för att ta bilen och åka hem igen när mötet var slut.

tisdag 24 april 2012

Kycklinggratäng!

Kvällens blev en kycklinggratäng gjord på lite kyl- frys- och skafferirensning och blev väldigt smakrik.

Ibland är det skönt att bara slänga ihop lite med det som finns hemma utan större eftertanke.



Recept

1 färdiggrillad kyckling, eller kycklingrester ca 5-600 gram
2 dl matlagningsgrädde eller vispgrädde
1-2 msk sambal oelek
2 msk soja
2 vitlöksklyftor
1 liten gul lök
1 liten burk hela champinjoner eller färska om man hellre vill det

Sätt ugnen på 210 grader

Lägg det rensade kycklingköttet i en ungsfast form
Blanda grädden, sambal, soja, riven vitlök och finhackad gul lök och champinjonerna i en bunke och blanda om ordentligt.
Häll blandningen över kycklingköttet och sätt in i ugnen i ca 20 minuter

Servera med ris, pasta eller pressad potatis.



Familjen fick lite pasta till  men jag nöjde mig med kycklinggratängen, lite sparris och körsbärstomater.

I ugnen just nu finns det nyttiga knäckebrödet som även gjorde i slutet av påskhelgen.
Det blev väldigt populärt här hemma och har ätits med god aptit av alla som varit här hemma och tog därför också slut väldigt fort.
Nu är det dags för omgång två.


Vi är på gång med att göra om vår altan nu i vår och vi har haft lite hjälp med att ta fram ett förslag på hur vi ska kunna göra detta och vi hade lite avstämning idag.
Kommer att bli superfint när det blir klart!

Spännande, om vi nu bara får hit någon som vill göra själva gräv- och läggningsarbetet åt oss också.
Det verkar väldigt bokat hos plattläggarna för tillfället.
Håller tummarna för en som vi ska träffa på torsdag att han kan komma loss.