måndag 27 december 2010

Köttbullar i röd thaicurry

Svenska köttbullar i thailändsk tappning!

Nu har vi testat detta nya recept på köttbullar i röd thaicurry och det fick tummen upp här hemma.
Till middag idag hade vi tre av barnen, en som är 16 och två som är 18.

Alla gillar inte så stark mat så vi serverade delar av de starka ingredienserna vid sidan av för säkerhetsskull.

Fördelen är att man kan variera receptet så att det passar alla smaker.


Rulla runda köttbullar är verkligen inte min grej.

Jag förstår inte att det ska vara så svårt!





Recept

500 gram nötfärs
1 chilipeppar
1 ägg
1 tsk salt och 2 krm svartpeppar

1 burk cocosmjölk
1/2 pressad lime
1-1,5 msk röd thaicurry (kanske något mindre om ni har små barn)
ca 2 cm färsk ingefära, jag tror att det går med 1-2 krm torkad ingefära också
1 näve gröna bönor av något slag

1 hackad chilipeppar, vi tog den bredvid för dem som ville ha
och tog en liten bit finhackad paprika i grytan istället

1-2 dl vatten
Ev någon msk kalv eller grönsaksfond
En näve basilika


Blanda nötfärsen, ägget, salt och peppar och en hackad chili.
Ta bort kärnorna ur chilipepparn så blir den inte så stark.
Rulla köttbullarna.
Stek dem i lite olja så att de får fin färg runt om.
De behöver inte vara genomstekta då de sedan kokar i såsen.
Lite beroende på hur stor stekpanna man har så kan man antingen låta dem ligga kvar i stekpannan eller hälla över dem i en gryta.
Häll på cocosmjölken och lite vatten.
Häll i den röda thaicurryn, pressa i lime.
Riv ingefäran och häll i.
Låt koka några minuter.
Smaka av och fyll ev på med fond, salt och peppar eller mer röd curry om det behövs.
Låt koka ca 10 minuter, lägg i de gröna bönorna när det återstår ca 2 minuter av koktiden.
Strö över hackad chilipeppar eller paprika och basilikabladen strax före serveringen.

Här hoppade vi över chilipepparn och strödde över hackad paprika istället.

Chilipepparn serverades i egen skål vid sidan av för dem som ville ha.


Servera med ris eller nudlar.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar