torsdag 2 december 2010

Lyxig filégryta!

Det här är en fantastiskt smakrik gryta med smaker av vin, vitlök, muskot, kanel, nejlika, tomatpuré och mer därtill.
Jag brukar inte vara så förtjust i kanel och nejlika som smaksättning i mat men här var det en riktig höjdare.
Man kan säga att det smakade JUL!




Receptför 4 personer
500 gram oxfilé (jag hade en bit djupfryst oxfilé kvar)
100 gram vitlökssalami
1 vitlöksklyfta
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
1,5 krm malda nejlikor
1,5  krm kanel
1 krm malen muskot
1 tsk timjan
10 schalottenlök
100 gram svamp, jag tog kantareller men det går bra med annan svamp också
2 msk smör
2,5 dl vatten
2,5 dl rött vin
1,5 msk  konc oxfond
1 msk tomatpuré
1 msk vetemjöl att reda med.

Skär köttet i skivor och dela dem sedan åter i mindre bitar
Skär salamin i små fina bitar. Lägg kött och salamin i en skål
Skala och pressa över en vitlöksklyfta. Blanda salt, peppar och övriga kryddor. Häll kryddblandningen över köttet och vänd runt. Låt stå en stund´.

Skal lökarna, ansa och skär svampen i bitar. Stek lök och svamp i lite matfett i en gryta till löken är mjuk och svampen fått färg. Ta upp alltsammans ur grytan.

Stek sedan köttet i smör i grytan tills köttet fått fin färg och nätt och jämt genomstekt. Ta upp det.

Häll vatten och vin i grytan. Tillsätt fond och tomatpurén. Koka skyn i 5-10 minuter tills den blir riktigt mustig i smaken. Red eventuellt av med vetemjöl blandat i lite kallt vatten och blanda ner i grytan och låt koka ytterligare några minuter.

Blanda sedan ner köttblandningen och löken och svampen. Låt alltsammans bli varm snabbt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar