Vi har tre stora äppelträd i vår trådgård.
Normalt sett så brukar alla tre träden ge oerhört mycket frukt men i år är det egentligen bara ett som levererar men det har å andra sidan mer äpplen än vad det någonsin har haft tidigare.
Vi har till och med fått lov att stötta upp det med stöttor, det brukar vi inte göra normalt.
Vad gör man då av alla äpplen?
Kompott, äppelkakor, äppelmust, äter som de är, lämnar till släkt och vänner?
Äppelkompott
Recept
6 stora syrliga äpplen
2 dl vatten
0,5-1 dl socker beroende på hur söt du vill ha äppelkompotten
1/2 pressad citron
1 vaniljstång ( vaniljsocker eller vaniljessens funkar också)
Skala och tärna äpplena.
Lägg dem i en kastrull med vattnet på botten
Pressa över citronen
Häll på sockret.
Dela vaniljstången och skrapa ur kärnorna och låt sedan hela stången koka med.
Om du har vaniljsocker eller vaniljenssens så spar det till efter att du har kokat.
Smaken blir bättre då.
Koka upp och låt småkoka under lock i ca 5 minuter.
Något längre tid om du vill ha mer som mos.
Jag gillar när det är lite bitar kvar.
Servera med iskall mjölk som kräm, till efterrätt med glass eller grädde, till frukostfilen eller ät som det är.
Äppelpaj
Receptet till äppelpajen hittar du här
Vad mer kan man hitta på?
Vi vuxna här hemma behöver tyvärr inte äta mer onyttigt än vad vi gör.
Vårt matlagnignsgäng ska träffas hemma hos oss på lördag så ett stalltips kan nog vara att äpple ingår på något sätt.
Imorgonkväll bär det av på Räkkryssning med jobbet.
Det var länge sedan vi gjorde något tillsammans efter arbetstid så det ska bli trevligt.
Före det ska det hinnas med en massa jobb och ett läkarbesök på förmiddagen och sedan en träff med mina enhetschefer på eftermiddagen innan vi alla beger oss ut på Mälaren.
Hoppas bara att kaptenen är nykter denna gång!
Det är inte så länge sedan just denna båt gick på grund då kaptenen var berusad.
Ingen kom till skada men i alla fall.
Jag som är ganska båträdd även i vanliga fall behöver inte gå på grund i mörker.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar