lördag 24 september 2011

Svamp och Bittes äppelpaj!

Vilken fantastisk dag vi har haft idag!

Strålande sol och lagom blandning mellan måsten och nöjen.

Vi kom oss äntligen för att ta oss ut i svampskogen och en sak kan man vara säker på och det är att det måste vara gott om svamp i år för även vi har hittat både vanliga gula och trattkantareller.

Vi brukar "plocka" på torget annars för vi hittar inte ens så att det räcker till en svampmacka var.

Idag räckte det både till varsin macka till lunch och en hel massa att frysa in alternativt torka.


Några nävar kantareller, 2 shalottenlökar, 1 vitlöksklyfta
smör, salt och peppar och ett gott bröd är allt som behövs.

Dela kantarellerna i mindre bitar om de är stora.
Fräs dem i torr stekpanna tills all vätska har kokat in.
Lägg i en stor klick smör,  hackad lök och vitlök.
Låt fräsa en stund.
Smaka av med salt och peppar.

Beroende på hur många kalorier man kan med att stoppa i sig så kan man antingen rosta en brödskiva eller steka den i smör i stekpanna.

Lägg på svampröran på smörgåsen och

NJUT!



Middagen blev en köttgryta  (recept hittar du här) som fått stå och gotta till sig några dagar.
Till det pressad potatis och sallad. 



Till efterrätt satsade vi på en supergod och enkel äppelpaj.

Bittes äppelpaj
Jag tror att det är ett recept från tidningen Buffé för några år sedan.



Recept

6 äpplen
150 gram smör
1/2 dl ljus sirap
3 dl havregryn
2 dl socker
1 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 msk mjölk

Smält smöret i en lite större kastrull.
Blanda ner alla övriga  ingredienser och rör om.
Låt stå.
Skala äpplena och skiva dem och lägg i en smord form.
Bred ut smeten ovanpå äpplena och sätt in i ugnen i ca
30 minuter i 200-225 grader.

Låt svalna.

Tillsammans med lite vaniljglass så blev det en perfekt avslutning på en perfekt dag!












Inga kommentarer:

Skicka en kommentar