söndag 4 september 2011

Hel lax i ugn med aioli och potatis!

Dagens middag!


Jag hittade hel lax för 49 kronor kilot och köpte en som vägde 2,6 kilo och gjorde i ordning hela så nu har vi lax till lite av varje.

Det blev inga särskilda finesser vid dagens tillagning.

Jag brukar bara skölja fisken och torka den, salta rejält, här hade jag nog 1,5 msk salt som jag gnodde in inuti laxen.
Dessutom rejält med citronpeppar inuti fisken.

Oljade botten på min långpanna och lade på fisken, fyllde den med smörklickar och lite dill.
Hällde lite överblivet vitt vin, ca 1,5 dl  över fisken och sedan in i ugnen 175 grader i ca 1 timme.

Aioli

1 äggula
1 tsk vitvinsvinäger eller 2 tsk pressad citron
1 tsk dijonsenap
2-3 pressade eller rivna vitlöksklyftor eller mer om du så önskar
Salt och peppar
1 dl rapsolja

Se till att alla ingredienserna är rumstempererade.
Blanda äggulan med senapen, vinägern eller citronen och vitlöken.
Använd elvisp eller mixerstav och häll ner rapsoljan droppvis till att börja med och vispa/mixa hela tiden.
När den har börjat att tjockna kan man hälla i oljan lite snabbare.
Smaka av med salt och peppar och eventuellt mer vinäger eller citron.



När vi läste tidningen imorse hittade vi ett litet reportage om att det skulle vara en marknad inte långt från oss med lite lokalproducerade matvaror, loppis, fika, underhållning och lite annat smått och gott.

Eftersom vädret var fint och inget annat var inplanerat så bestämde vi oss för att åka.

Väl på plats började vi med att handla på loppisen, vilket verkligen inte hör till vanligheterna.

Ett set med helt nya grillbestick för 40 kronor
Fyra planksteksbrädor för 100:- totalt

Känner mig oerhört nöjd med "fynden".
Var bara för ett par veckor sedan och letade brädor för plankstek och tyckte att de som fanns på Cervera var för dyra då jag ville ha fyra stycken.
Trodde mig ha sett billigare på Rusta eller ÖB men hittade inga.

Jag får återkomma med recept och bilder på det som hamnar på plankorna.

Vi köpte även en ost från ett alldeles nystartat företag, majskolvar och stenugsbakat surdegsbröd.









Inga kommentarer:

Skicka en kommentar