söndag 28 november 2010

Adventsmiddag!

Vi började dagen idag med ett besök på julmarknaden  vid Ängsö slott.

Det var ett riktigt busväder när vi åkte ut 10 grader kallt, snöfall och kraftig vind.

Väl framme trodde vi att vi kom så tidigt att de inte ens hade öppnat ännu för det var så lite folk.
Riktigt så illa var det inte utan det var nog det dåliga vädret som gjorde att folk inte gav sig ut.



Så här tomt var det ungefär en timme efter att de hade öppnat!

Det var några tappra som jobbade i all fall.

Vi tog en fika för att få upp värmen

En ordinär lussebulle och pepparkaka fanns att välja på om man inte ville ha smörgås.

Vi handlade två olika sorters rökt korv, en salami och en ost och en krans till dörren innan kylen fick oss att ge upp och åka hem och planera dagens middag istället.

Dagens middag!

För att fira Första Advent festade vi till med

Oxfilé, rösti och ädelostsås


Recept

4 bitar oxfilé
smör att steka i
salt och peppar
2 grillade inlagda paprikor
1 dl riven ost
1/2 dl persilja

Sätt ugnen på 200 grader.

Bryn köttbitarna i en stekpanna någon minut på var sida.
Salta och peppra.
Lägg över köttet i en ugnsform

Skär paprikan i små bitar.
Blanda papriken, osten och den finhackade persiljan till en röra.
Bred på röran ovanpå köttbitarna.
Sätt in i ugnen i 5-15 minuter beroende på hur väl genomstekt du vill ha köttet.

Rösti
Riv rå potatis på grova sidan på rivjärnet.
Låt rinna av.
Jag lade potatisen i en handuk för att suga upp vätskan.
Lägg ner en lagom stor mängd av potatisen i en stekpanna med olivolja.
Tryck ihop potatisen så att den håller samman.

Stek så du får fin yta på ena sidan.
Ta ett lock och lägg det ovanpå potatisen och vänd stekpannan upp och ner över locket. Låt sedan potatiskakan glida tillbaka i stekpannan och stek den andra sidan.
Dra ner värmen och låt potatisen bli klar.
Det tar ca 5 minuter.
Du kan antingen göra en större tjockar kaka som du sedan delar mellan dem som ska äta eller så gör du en egen mindre kaka till var och en.
Med en tjockare kaka måste tiden i stekpannan ökas.
Känn efter när potatisen är mjuk.
Salta och peppra.

Ädelostsås
4 personer
100 gram ädelost
2 dl grädde
1/2 msk vetemjöl
1 msk kalvfond
salt och peppar

Blanda alltsammans i en kastrull.
Låt koka på svag värme i ca 5 minuter




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar