Dagens middag!
Hade tänkt att göra en köttfärslimpa men blev sugen på Paolo Robertos Pasta al forna och kastade om planerna.
Detta är en riktigt riktigt god pastagratäng!
Just mitten med mozzarellaosten som blir så där härligt trådig och seg.
Man får plocka osttrådar både på bord, tallrik och i ansiktet men det är det värt.
Man får plocka osttrådar både på bord, tallrik och i ansiktet men det är det värt.
(Denna är i något modifierad form för att passa oss här hemma)
En god och värmande gratäng i dagens snöoväder.
Recept
Du kan använda vanlig köttfärssås gärna med lite rödvin i för extra smaksättning
eller enligt nedan
500 gram nötfärs
500 gram krossade tomater gärna med basilikasmak
2 dl rött vin eller vatten
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 tsk salt
en nypa socker
olivolja att steka i
Bechamelsås
1,5 msk smör
1,5 msk vetemjöl
3 dl mjölk
2 krm salt
0,5 krm vitpeppar
(1 nypa riven muskot om du har eller
1 tsk colemans senapspulver)
500 gram kokt pasta
125 gram mozzarellaost
1,5 dl riven parmesanost eller annan ost
Sätt ugnen på 225 grader
Gör köttfärssåsen
Koka pastan.
Under tiden börjar du med bechamelsåsen.
Smält smöret till bechamelsåsen på låg värme i en kastrull.
Rör i mjölet och blanda ordentligt.
Späd med mjölken under omrörning.
Koka såsen under omrörning på låg värme i minst fem minuter.
Smaksätt med salt och peppar. Plus muskot eller senapspulver om du så vill.
Ta en ungsfast form, lägg i hälften av den kokta pastan och fördela hälften av köttfärsen och hälften av bechamelsåsen över.
Strö över en tredejedel av parmesanosten och all mozzarellaost.
Täck med resten av pastan, köttfärssåsen och bechamelsåsen.
Strö över resterande parmesanosten
Gratinera i ugn i 20 minuter
Servera rykande varm och njut!
Denna rätt funkar riktigt bra även för barn.
Nu är det dags för Arga snickaren och lite glögg.
Jag köpte två olika sorter och provar den med rom ikväll.
Får utvärdera dem sedan mot min egna glögg.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar