fredag 19 november 2010

Kalla torsdagskväll

Det är ganska kallt och ruggigt ute nu och det kändes rätt med soppa.

 Jag hade tänkt göra en tomat, chili och räksoppa först men upptäckte att jag inte hade någon cocosmjölk hemma och det var för kallt ute för att gå iväg och köpa.

 Valde istället att göra en enkel variant av Gulaschsoppa med köttfärs i.
 Det är helt klart godare med helt kött men tiden räcker helt enkelt inte till när man kastar om planerna mitt i.

Hade i alla fall planerat in att baka Foccacia till soppan och det fixade jag.

Supergott! 


25 gram jäst
3 dl ljummet vatten
1 msk olivolja
1 tsk salt
4-6 soltorkade tomater, hackade i mindre bitar
1 dl hackade oliver
6,5 dl vetemjöl
2 msk olivolja
flingsalt


Blanda jäst och vatten och rör om. Häll i 1 msk olivolja och saltet.
Blanda sedan ner solltorkade tomaterna och oliverna.
 Häll sedan i ca 6 dl av vetemjölet och låt degen blandas i ca 5 minuter i maskin.
Låt jäsa under handduk i ca 30 minuter
Vik sedan degen i några omgångar på mjölat bord och gör en rektangulär kaka av den som du lägger på plåt.
Sätt ugnen på 200 grader
 Låt jäsa i ytterligare 30 minuter.
Innan du sedan sätter in brödet i ugnen gör du "smål hål" i degen genom att trycka ner ett finger.
Häll eller pensla sedan på olivoljan på brödet  och strö över flingsalt.
Jag tog flingsalt med vitlökssmak denna gång.
Grädda i ca 30 minuter
Låt svalna.

NJUT!


Bekymret när man som jag har barn som är under utflytt och som även har andra föräldrar de är hos, är att veta ungefär hur många som tänker äta middag från dag till dag eller snarare timme för timme.
 Det är lika spännande varje gång.
När vi var minst sex hemma varje middag var detta en mindre fråga för då fanns det alltid mat för ett par till utan alltför stora omställningar.

Nu när vi inte är så många längre så kräver det lite större framförhållning.

Var i valet och kvalet om det lilla paketet köttfärs som fanns i frysen verkligen skulle räcka till men bestämde mig för att det fick räcka till soppan.

Gulaschsoppa


Räcker till fyra portioner

ca 200 gram nötfärs
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 tsk paprikapulver
1 liter köttbuljong
1 röd paprika
1 röd chili
3 msk tomatpuré
3 medelstora potatisar i tärningar
salt, peppar och ev cayennepeppar efter tycke och smak

Hacka lök och vitlök
Bryn löken och köttfärsen tillsammans i en gryta.
Häll på buljongen.
Blanda in tomatpurén
Skär paprikan, chilin och potatisen i mindre bitar och låt koka med i ca 20 minuter.
Smaka av soppan innan du serverar så du får den smaksättning du tycker är lämplig.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar