fredag 26 november 2010

Saffranssnurror!

Vilken fantastisk kväll!

 Kallt med ett fint snöfall ute.
 Exakt en sådan dag jag skulle vilja ha dagen före julafton men kanske inte redan den 26 november.

Hur som helst är det i alla fall helg igen!
Jag förstår inte att veckorna går så fort.

Gårdagens bak av Saffranssnurror fick bli dagens efterrätt.


Receptet

50 gram jäst
5 dl mjölk
1,5 dl vit baksirap
1/2 tsk salt
200 gram rumsvarmt smör
2 paket saffran
1 ägg
1,4 liter vetemjöl

Smula jästen i en bunke.
Häll på ljummen 37 grader mjölk
Blanda runt tills jästen löser sig.
Häll i den vita sirapen, salt, ägg och saffran mortlad med lite strösocker i bunken.
Blanda runt väl
Häll i hälften av mjölet och arbeta i en matberedare.
Blanda sedan i det rumsvarma smöret i små klickar i degen.
Häll sedan i resterande mängd mjöl och bearbeta degen minst fem minuter
Degen ska vara ganska lös.
Låt jäsa i 45 minuter.

Blanda under tiden fyllningen

125 gram smör
125 gram mandelmassa
1 msk kanel
3/4 dl råsocker

Blanda med elvispen till en smidig massa

Dela degen i två lika stora delar
Kavla ut en rektangel och bred på fyllningen
Rulla sedan ihop degen och skär bitar och lägg i bullformar alternativt vik degen på mitten och sporra ut långa remsor som du gör fina snurror av.


Ät och njut!

Under förutsättning att du tycker om mandelmassa så är detta bland det godaste du kan äta!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar