fredag 5 november 2010

Ljuvlig Creme Anglaise!

Hemgjord Creme Anglaise,Vaniljsås

 (4,5 dl vaniljsås, ca 4 portioner) 


1/2 vaniljstång
4 dl mjölk (ev hälften mjölk - hälften grädde)
1 dl strösocker, ev något mindre beroende på hur söt man vill ha den 
4 äggulor (stora)
1 tsk maizena eller potatismjöl (valfritt)
2 dl vispad grädde (valfritt)

Så här gör du:


Skär vaniljstången på längde och skrapa ur vaniljfröna i en kastrull med mjölken. Lägg i vaniljstjälkarna också.
Koka upp mjölken/grädden (akta så den inte bränns eller kokar över) och låt stå i 5-10 minuter att svalna något och ta smak. Ta upp vaniljstången.
Vispa under tiden äggulor med socker samt maizena eller potatismjöl i en skål några minuter tills sockerkristallerna börjat lösa sig och det är en fluffig äggsmet.

Rör ner äggsmeten i mjölken med en plastvisp, träspatel, plastslev eller träslev och sätt kastrullen på medelvärme, rör sakta hela tiden tills såsen tjocknar. Vaniljsåsen får absolut inte börja koka
Högsta värme vaniljsås tål är 74 grader - kolla med termometer när det börjar närma sig.
Ta av från värmen och ställ gärna på kallt underlag. 

Vispa grädde och vänd ner den i vaniljsåsen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar